Tvärdrag, om har kommit ut sedan 1983 gör sin sista utgåva i höst. Sedan försvinner tidningen för gott. Frihet som har kommit ut sedan 1917 har gjort sitt sista nummer under våren, men namnet kommer att användas för den nya digitala plattformen som SSU ska ersätta papperstidningarna med.
Sofia Brändström, projektledare på SSU berättar:
 
– Vår styrelse fattade beslut för ett år sedan att titta på tidningsverksamheten och gjorde en förstudie för att se om vi nådde våra mål med Frihet och Tvärdrag. Det landade i att digitalisera hela tidningsverksamheten.
Nedläggningen av papperstidningarna innebär att redaktionerna slutar. Någon redaktion för den nya digitala plattformen finns ännu inte. Inte heller är någon chefredaktör utsedd. Arbetet med att bygga den nya plattformen har just inletts.
– Allt är under uppbyggnad. Vi kommer inte att bygga en traditionell sajt utan snarare något som syns i de digitala kanaler där ungdomarna vi riktar oss till finns, som Facebook, chattar, Instagram och Snapchat. Vi räknar med att vara klara sent i höst eller i början av 2018.
Vilken teknisk plattform tittar ni på?
– Vi håller på med det och kan inte säga så mycket vad vi landar i. Vi tittar på samarbeten med byråer och underleverantörer och ska vara klara med upphandlingen i augusti. Vi ska inte bygga in oss i dyr och krånglig teknik eftersom vi vill vara snabbfotade. Ungas medievanor ändras hela tiden.
 
Frihet fyller 100 år i år. Är detta ett värdigt sätt att fira födelsedagen på?
– Vi slutar med papperstidningen, men det rör sig inte om en nedskärning. Vi vill vara en viktig aktör och då måste vi förändra hur vi distribuerar vår tidning. Jag tycker att det är att ganska bra sätt att fira genom att visa att vi står på tå och vill förnya oss.