I dag presenterade partisekreteraren Lena Rådström Baastad och valgeneralen John Zanchi Socialdemokraternas valstrategi för valet 2018 under en presskonferens partihögkvarteret på Sveavägen 68.
Lena Rådström Baastad framhöll att partiet även ska lyft fram det som inte är bra i samhället.
Moderaterna började prata om att partiet skulle bli samhällskritiska i november 2015. Nu vill även Socialdemokraterna vara samhällskritiska. Partiet ska ta tag i samhällsproblem och lösa dem.
Som Lena Rådström Baastad ser det kommer valet att handla om vilka partier som har de mest trovärdiga historierna om Sverige.
Hon poängterade på presskonferensen vikten av ett rent val.
– Det finns inget på att vinna på hat och hot och att föra en polariserad valrörelse. Alla tjänar på att vi pratar om sakfrågorna.

Socialdemokraterna går till val som ett parti. Miljöpartiet har varit bra att samarbeta med och Socialdemokraterna regerar ”gärna” igen med de gröna, men ”Sverige behöver mer av samarbete”.

– Men en sak slår vi fast tydligt. Vi kommer inte att göra oss beroende av Sverigedemokraterna, inte samarbeta med dem och inte ta stöd av dem. Där är vi oerhört tydliga, slog Lena Rådström Baastad fast.
Socialdemokraterna kommer att prata om Svenska Modellen och om hur Moderaterna och Sverigedemokraterna hotar den med sin politik som går långt åt höger.
det är M och SD.

– Den politik de står för kommer i grunden förändra Sverige och ta upp Sverige på högerkanten på ett sätt som vi inte har sett förut med en politik för sänkta skatter, marknadshyror och sänkta löner för breda löntagargrupper. Det gynnar de rika och leder till sämre välfärd och tär på sammahållningen.

Det är också Moderaterna och Sverigedemokraterna som Socialdemokraterna utser som huvudmotståndare. Socialdemokraterna ska särskilt plocka väljare som väljer mellan Socialdemokraterna och Moderaterna och mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.
– Den första gruppen är lite större och har lite mer tjänstemän, den andra är lite äldre och har fler män, berättar John Zanchi.
 
målet för Socialdemokraterna i valet 2018 är
* överträffa valresultatet från 2014 på 31 procent.
* värva 20 000 nya medlemmar.
* föra 1,5 miljoner samtal med väljarna.
 
bottenplattan till valet består av tre delar
* jobben.
* ordning och reda i ekonomin.
* ordning och reda i integrationen.

de huvudsakliga vallöftena
* bättre välfärd för vanligt folk.
* lag och ordning.
* en snabbare integration

huvudbudskap
”Sverige ska bli tryggare”