Socialdemokraterna tänker gå till val på att sätta stopp för vinstdrivande skolor och försöker valstrategiskt polarisera sig mot en klump bestående av Alliansen Sverigedemokraterna som 7 juni röstade ner regeringens förslag på vinstbegränsningar.
 
– Vi ska fortsätta att kämpa för att få till en lagstiftning som kraftigt minskar vinsterna. Vi vil ge ett tydligt besked till väljarna, säger Ardalan Shekarabi.
 
Socialdemokraterna går till val på att införa ett ”omedelbart stopp” för etablering av nya vinstdrivande skolor.
Socialdemokraterna vill också införa ett gemensamt antagningssystem för alla skolor i en kommun..
– Eleverna ska ha samma möjlighet att att välja vilken skola de ska gå. Vi tycker att det är bra att det finns möjlighet att välja bland olika skolor, men de ska inte gå med vinst, säger Anna Ekström.
 
Socialdemokraterna vill också stopp för kötid som urvalsgrund.
 
– Det bidrar till segregeringen och drabbar elever som flyttar. Fristående skolor har mycket färre nyanlända elever än kommunala skolor.
Dessutom ska skolpengen, som följer med en elever, inte längre behöva vara samma för alla elever.
– Vi vill göra en översyn så att inte skolpengen är så trubbig utan tar hänsyn till olika elevers förutsättningar.
Utöver det vill Socialdemokraterna stoppa skolornas marknadsföring.
 
–  Vi vill ha ett förbud mot reklam och marknadsföring av skolor, säger Anna Ekström.
 
Tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation Almega sågar snabbt Socialdemokraternas förslag.
"SKL säger i sin senaste ekonomirapport att Sverige behöver öka det totala skolbeståndet med mer än 10 procent på bara två och ett halvt år, det motsvarar nybyggnation av över 1 000 skolor och förskolor. Att i det läget föreslå ett förbud mot nyetablering av friskolor visar dels att det är valrörelse, dels att Socialdemokraterna är redo att offra behovet av skolplatser för plakatpolitik", kommenterar Andreas Åström chef för Påverkan och kommunikation på Almega