Organisationen Skiftet crowdfundar till ”förbjuden” konst på digitala utomhustavlor i Sölvesborg.

Aktionen är tänkt som en kommentar till den politiska majoritetens omläggningen av kulturpolitiken i kommunen, som styrs av SD, M och KD.

Utställningen ska heta ”Förbjuden konst” och konstnärerna är redan utvalda.

Robin Zachari, kanslichef för Skiftet:

”Sverigedemokraterna vill styra konsten och det tolererar inte hundratals Skiftet-aktiva i Sölvesborg. Därför drar vi igång en crowdfundingkampanj där alla som bryr sig om den fria konsten, från Kiruna till Ystad, kan skänka en slant för att utställningen ”Förbjuden konst’ ska bli av.”

Robin Zachari säger att Skiftet har gjort upp med ett utomhusbolag som ska ställa ut den ”förbjudna konsten”.

”Vi har ett och har pratat med dem och de kommer ställa ut en del av verken”.

Och när kommer utställningen på plats?

”Det vet vi mer om nästa vecka. Förhoppningsvis. Vi har pengar till en utställning redan nu, men vi vill göra det till en stor succé och då behöver vi mer till marknadsföringen.

Än så länge ska utställningen endast visas digitalt.

– Just nu är det utomhustavlorna, men de ska godkännas först av en kommersiell aktör. En del kommer vi att visa upp på Facebook i Sölvesborg. Vi gör det för folket.

Så för att kommentera vad ni tycker är en alltför snäv kulturpolitik i Sölverborg, måste ni gå till ett företag som ska godkänna er konst?

– Vi har inte brutit oss ur kapitalismen än. Det är så det är. I Sölvesborg ser vi redan hur en tystnadskultur breder ut sig när SD-pamparna ska gå ut och styra. De vill styra som vilka pampar som helst. Det är det vi vill kommentera.

Konstnärerna som ska ställa ut är Kim Demåne, Bim Eriksson, Freja Erixån och Maria Henriksson Gilma Sobrin, Miika Tuomivuo och Max Gustafson.

”Konsten kommer underhålla och få Sölvesborgsborna att tänka till när de går på matbutiken, torget eller åker bil genom staden. Bra konst sätter fart på tankarna och diskussioner hemma vid köksborden och det är vad vi hoppas att uppnå med utställningen”, kommenterar Sofia de la Fuente, som är talesperson för Konstnärernas Riksorganisation i Blekinge.