Organisationen har tagit fram en rapport som visar att 19 200 personer som handlar med prylarna mer varaktigt kan anses som näringsidkare och beröras av ett ställningstagande från Skatteverket, som slår fast att moms ska betalas.
 
”Vid en försäljning på 100 kr och med en marginal på 10 procent, det vill säga 10 kronor, skattade tidigare handlaren 2 kr enligt reglerna om vinstmarginalbeskattning. Efter Skatteverkets förtydligande av tillämpning ska istället skatt på 20 kronor tas ut. Därför fortsätter många säljare att sälja svart eller flyttar utomlands”, skriver Rättvis skatteprocess i sin rapport.
 
Utöver det spelar tiotusentals svenskar datorspel och köper och säljer saker till spelen utan att tänka på att det ska betalas moms.
 
”Vi kommer följa upp detta med vidare kontakter med riksdagspartier och regering. Igår föll en motion på ämnet i riksdagen. Nu är det viktigt att politikerna förstår allvaret. Antalet datorspelare kommer öka, samtidigt som det här problemet sannolikt lär dyka upp på fler områden längre fram. En regelförändring krävs nu så utvecklingen inte hämmas”, berättar Carl Göransson, vd för Rättvis skatteprocess, i ett mejl.