MP
Ett maraton i valvakor kan med fördel inledas hos Miljöpartiet. Särskilt om så sker innan vallokalsundersökningarna (valun) har kommit. Då var humöret på topp hos Miljöpartiet. Förstås satt högdjuren Gustav Fridolin och Isabella Lövin och tryckte i något strategirum med staben, men det fanns andra tungisar på plats, såsom trafikborgarrådet Daniel Helldén och ledamoten Carl Schlyter som tillsammans med Annika Lillemets och Valter Mutt bestämt sig för att sluta. Ändå står han här och ser taggad ut. På scenen framträder en annan ständigt återkommande miljöpartist Anders Wallner. Han har sedan länge bestämt sig för att bli polis, men tycker ständigt upp på olika MP-event. Nu står han här på scenen och modererar EU-parlamentarikern Jakop Dalunde och Gunvor G Ericson, statssekreterare på samordningskansliet.

V

Vänsterpartiet övergav hotell Grand Central för Debaser Hornstull Strand. Betydligt mer klockrent för partiet. Det lämmlar in horder av personer med röda t-shirts och svarta byxor.   Det väller ut new wave från 80-talet som Imperiet där  Thåström sjunger.

När vallokalsundersökningen kommer inträffar det udda att publiken jublar när Moderaternas siffra presenteras. Det är svårt att bli klok på om applåderna kom för att M höll SD stången eller för att M höll sig mindre än Vs regeringskollega Socialdemokraterna.  

 

Vi ser EU-parlamentarikern Mali Björk. Varje gång det kommer nya siffror kramar hon glaset med jordnötter lite extra hårt.

 

 

Hos V finns ett litet presscenter. Där finns i alla fall plats för husorganet Flamman som sänder och donar.


C
Var Centerpartiet håller sin valvaka behöver ingen som besöker Hötorget tvivla på. Hela fasaden på restaurang Haymarket badar i C-grönt ljus. Det dröjer inte mån

ga sekunder förrän vi håller på att gå in i den förra partiledaren Maud Olofsson. Partiets ekonomisk-politiska talesperson Martin Ådahl kråmar sig lite extra. Det är i kväll han ska bli invald i riksdagen.

EU-parlamentarikern Fredrick Federley visar runt sin norska C-kollega Trygve Magnus Slagsvold Vedum, som är partiledare för Senterpartiet i Norge.

 

 

Centerpartiets pressavdelning går på högvarv under Karl-Johan Karlssons ledning. De ha förskansat sig i en glasbur. Den förra miljöministern Lena Ek kommer in och inspekterar, men ingen verkar bry sig. Utanför står kommunikationschefen Ola Spännar och ser nästan övertaggad ut. Här finns också pr-folk, som Claes Nyberg pr-chef på MTR och Per Ankersjö på A Beautiful Soup. Båda är centerpartister ska tilläggas och säger sig inte vara så sugna på att ge sig in i politiken igen. Det kanske blir en annan fundering när Annie Lööf ringer och letar folk till regeringskansliet.

Dyker upp gör även Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande för Svenska Riskkapitalföreningen, och tidigare statssekreterare i näringsdepartementet. Hon har just varit på Stockholm Handelskammares valvaka och där var det ”som det brukar” och dit ska hon igen.

Vi trasslar oss ut genom Centerpartiets tre våningar höga, svala och spatiösa valvaka och noterar hur vice partiledaren Anders W (nej, ingen punkt här) Jonsson pudras och myggs för 30 sekunder i riks-tv. Kom tillbaka Margaux Dietz och Isabella Löwengrip. Allt är förlåtet.

 

SD


Här är man duktig och anmäler sig och får till och med bekräftelsemejl. Är man med på Sverigedemokraternas presslista för det? Nej. Inte jag och inte Elin. Då inträffar det surrealistiska att Nyheter Idags grundare Chang Frick bara råkar ha tittat förbi hos SD och berättar för den överidoga pressjäntan att vi är på rätt nivå för att besöka SDs valvaka.

Dresscoden är något annan än den på Centerpartiet där kvinnorna tävlar i hatt hitta extravaganta kreationer i C-grönt. Här är klassisk kostym på männen och 50-talsliknande stass för kvinnorna. Alla bär på stora mobiltelefoner som lyser mycket.

 

Här är hela SD-etablissemanget, Aron Emilsson som har utmärkt sig i den kulturpolitiska debatten, Julia Kronlid, som sitter i partiledningen, presschefen Henrik Vinge, som tycks ha återhämtat sig efter sommarens strid med Svenska Dagbladet om den där bilden där Mattias Karlsson dricker Coca-cola Nu kommer Mattias Karlsson in och håller ett hetsigt tal om SD som Sveriges näst störst parti och om ”regnbågsalliansen” som ska bildas och sedan köras över av SD.

 

SD kanske är det parti som har minst emot att göra skillnad på folk och folk. På valvakan är det skillnad på p

ressfolk och SD-folk. Där inte pressen får gå är det markerat med Pressfritt, kompletterat med en barsk vakt.

”Det här partiet har inte blivit så väl behandlat i medierna”,

förklarar en barsk vakt med barskt skägg.

”Det kan ju också vara så att det finns politiker som vill göra en poäng av att de blir illa behandlade av medierna, som kanske Donald Trump gjorde”, försöker vi.

Vakten tänker och tar till sig.

”Men vi kan hålla med om att SD inte ble Mattias Karlsson  lika  behandlade i början men det blir de nog nu och allt jämnar ut sig över tid”, försöker vi.

Vi smiter en trappa upp, men vi blir avhysta även därifrån. Där nere hittar vi Kent Ekeroth, som så sent som i februari blev utkastad från SDs riksdagslista bland annat för att ha blivit åtalad för ringa misshandel efter bråk i kön till krogen Solidaritet. Nu står vi på lunchstället Kristallen omgivna av blåa blommor och blåa ballonger. Fast tanken var att han skulle flytta till Ungern.

– Det blev inte så. Jag har inte flyttat. Vi får se vad som händer framöver. Jag ville vara här under svenska sommaren, säger Kent Ekeroth.

 Är du väg tillbaka in i partiet?
– Vi får se vad om händer framöver när allt har landat lite.

Om du fick önska, skulle du komma tillbaka då?
– Jag har ju alltid kämpat för ett bättre Sverige och har varit politisk. Det kommer jag att vara resten av mitt liv.


Hur känns det här?

– Jättebra. Kul att få träffa gamla kamrater som man har kämpat med.

 

På väg ut träffar vi bloggaren Paow. Jag frågar Elin om hon såg att Paow hade pressbricka?

”Nej, nej, hon stöttar SD”, säger Elin.

 

M
”Har ni QR-koden”
Kvinnan i receptionen verkar förvånad och lite orolig.

”Ja, QR-koden som vi skickade”.

”Ehm, nja, den har vi nog inte sett.

Det kommer en suck och så småningom två namnbrickor. Vi är på det teknokratiska fixarpartiet Moderaternas valvaka. Här fixas. Ut ur en maskin kommer såpbubblor. En inhyrd dam i åtsmitande guld utför fejktatueringar. Det kan vara så att ”Team Ulf” är ett populärt motiv. En kille som heter Carl Bildt och är tidigare utrikesminister och partiledare, byter lapp med strategen Fredrik Johansson. Carl Bildt verkar nöjd. Går och twittrar.

De kanske mest vuxna i rummet är Ulf Kristerssons barn som chillar med en kompis vid ett runt bord.

Här finns gott om konsulter som Peje Emilsson, Kreab, Primes nya chef Therese Bohlin, Anders Kempe, Bellbird och Erik Zsiga, JKL och Per Schlingmann, som medger att han är ute och hämtar stoff till nästa bok. Saknas kanske gör Simon Strand, men han kunde inte slita sig från Mannheimer Swartlings valvaka. De två kampancheferna Michael Storåkers och Hampus Knutsson cirkulerar lite oroligt.

På vissa valvakor är det intressant att fundera över vilka som inte är på plats. På Moderaternas valvaka ser vi inte Fredrik Reinfeldt och inte Anders Borg. Men väl Sven-Otto Littorin, Marie Söderqvist och Anna Lööf. Partisekreteraren Gunnar Strömmer sprider trygghet i den nervösa valvakan. När rösterna börjar bli färdigräknade

– Det känns som ett väldigt fint resultat. För vår del och inte minst för Alliansen har det varit en väldigt fin valrörelse. Vi är väldigt glada för att KD har lyckats så bra, berättar Gunnar Strömmer.

Vad händer under veckan?
– Först och främst ska vi få det färdiga valresultatet. Sedan ska vi sätta oss ned i Alliansen och prata med den uttryckliga ambitionen att starta en Allians-regering.

 

Då äntrar Hanif Bali valvakan. Han skakar tass med Gunnar Strömmer. Kanske bäst så. Klockan tickar mot midnatt.

– Det känns mycket skönare nu än mot när valun kom. Vi backar men inte så mycket, säger Hanif Bali, och kör på:

–  Nu blir det en tuff förhandling. Nu gäller det att åtgärda alla problem som vi har identifierat, men och införa den politik vi har gått till val på.

Vad blir din roll framöver?
– Det vet jag inte. Nu är det valnatt och vi får se när riksdagen öppnar.

Du verkar nöjd och glad, fast det känns som om du har haft en ganska tuff valrörelse med diskussioner kring din person?
 – Absolut. Men när man är ute och skakar händer och pussar bebisar känner man ett starkt stöd.

Vi åker med kvinnans i guldtajts i hissen. Det är inte första gången hon jobbar för Moderaterna förstår vi det som. Men hon vill inte berätta hur mycket hon fakturerar.

KD
Lokalerna på trendiga At Six badar i ljus snäppet blåare och varmare än Moderaternas. Vi kliver rakt in i en liten sammankomst mellan partisekreteraren Acko Ankarberg och kommunikationschefen Mia Widell. De lyser av glädje över 6,4 procent.

– Det lyfte när Ebba fick vara med och debattera i tv, förklarar Mia Widell.

Första vice partiordförande Jakob Forssmed ser ut att sikta på att stänga lokalen.

Sara Skyttedal hänger vid ett blankt pelarbord.

Hon verkar genuint överraskad över frågan vilken ministerpost hon kräver framöver.

– Inte utrikesminister i alla fall, säger hon och visar på läsplattan att hon är uppe i 7,6 procent av väljarna i Linköping och det är hon mycket stolt över.

På väg hem passerar vi Miljöpartiets valvaka.  Det är som om de har satt in ett nyladdat batteri. Full fart med folkkryll på gatan. Miljöpartiets räddning kunde inte vänta och NU har de lyckats.