För den konspiratoriska kan det tyckas som tajming: I går hemligstämplade UD två handlingar, en rörande Storbritannien och en om Kroatien. Två länder som har kopplingar till Saabs JAS-projekt.


Samtidigt intensifierar Saab säljinsatserna i Kroatien. Saab har med hjälp av regeringen gett sig ut på charmoffensiv. Enligt uppgifter i kroatiska medier erbjuder sig att Saab bygga upp ett forskningscentrum i Kroatien om landet köper 12 JAS-plan. 
                                      
– Ett forskningscentrum kan ge mellan 200 och 300 arbetsplatser, säger Håkan Buskhe, Saabs vd till kroatiska tidningar.
Saab tävlar med ett Israel som vill sälja begagnade F16-plan. Saab har flugit in tiotals journalister till Sverige. Varenda kroatisk tidning har i dagarna haft artiklar om JAS-Gripen och Saab. Journalisterna ska ha blivit överraskade när de fick träffa försvarsminister Peter Hultqvist (s) och högsta ledningen för Saab samt en representant för Wallenbergfamiljen.
Saabs innovativa centrum skulle bestå av ett centrum för mjukvara, en vetenskaplig park och ett forskarprogram på universitet i Zagreb som ska samarbeta med Kungliga Tekniska Högskolan även känt som KTH i Stockholm.

Tonchi Percan