Granskningen, som går under namnet Fyrvaktaren, syftar till att lyfta fram alla faktafel och ideologiska avvikelser som Ny Tid anser att den ”tidigare liberala” tidningens ledarsida gör sig skyldig till.
 
Ny Tids chefredaktör Johan Flanke menar att någon måste hålla ”ett vakande öga över Göteborgs-Postens ledarsida”.
 
– Det är en ledarsida som tagit en kraftig högergir. Som Aftonbladet skriver i sin ledare i dag skruvar de upp volymen om tiggeri och invandring, det är oroande. Det har varit en skrämmande utveckling sedan Alice Teodorescu tog över ledarskapet på ledarsidan där vi fått en helt annan diskussion om invandring, säger han.
 
Han är även kritisk till att tidningen anlitat Marika Formgren, som i veckan uppmärksammades för en bloggpost där hon förklarade ”krig” mot Dagens Nyheter och även erkände att hon tog del av en rad kontroversiella sajter som av många anses vara högerextrema.
 
– Vad är det som hänt med den socialliberala ledarsidan?, säger Johan Flanke.
 
Han lyfter också fram ”oredligheten med källorna” och syftar på de siffror som Alice Teodorescu använde sig av när hon i en ledartext beskrev flyktingtrycket i Europa.
 
– Vart vill hon komma med de siffrorna? I dag har vi också en ledarskribent, Adam Cwejman, som inte har koll hur en kommun fungerar och hävdar att ett kommunalt energibolag driver sin verksamhet med skattepengar.
 
– Det är sådana här saker som gör det till en sida som man måste hålla koll på.
 
Ny Tid publicerar sin granskning, eller ”inspektion”, på sin Facebook-sida.
 
Hur går ”inspektionen” till?
– Vi tar fram vår ideologiska kompass och ser vart det barkar åt. Sedan gör vi en inspektionsrapport där vi tittar på hur den politiska kursen är, har de några oredligheter i sina källor, kan de sin kommunala förvaltning, har de samröre med tveksamma organisationer och personer? Det behövs en socialdemokratisk daglig röst som gör att Göteborgs-Postens ledarsida inte står oemotsagd, säger Johan Flanke.