I splitternya boken En annan socialdemokrati, utgiven på Premiss, föreslår David Åhlén två sätt för partiet att vända trenden med vikande opinionssiffror.
1. Att agera efter att globaliseringen förändrat förutsättningarna för Socialdemokraternas politik.
2. Att partiet ska ändra inställning vad gäller jämlikhet från ”lika utfall” till ”lika möjligheter”.
Den andra av de två teserna är klart kontroversiell. Och för inte ”lika möjligheter” över rakt in på borgerlig planhalva?
 
– Det är framförallt socialliberala partier som vill finnas på den positionen.  Men de är inte trovärdiga. De vill värna den negativa friheten. Liberala partier kan inte ställa upp på de åtgärder jag föreslår, säger David Åhlén, och ger exempel:
 
–  Valfrihet är inte alltid en väg till lika möjligheter. Ibland kan valfrihet ge utrymme för sociala strukturer att manifestera sig, som att välja skola.

Möjligheterna utnyttjas främst av högutbildade. Valet blir en effekt av föräldrarnas socioekonomiska bakgrund.

David Åhlén nämner o boken flera förslag som ska leda till ”lika möjligheter”. Några av de är rejält kontroversiella.
– Förstatliga skolan. Upphäv det fria skolvalet. Ha målsättningen att skolornas ska vara socioekonomiskt allsidigt och var beredda på att bussa elever.
David Åhlén tar också upp flera förslag som berör näringslivet.
– Det finns ett antal utmaningar som Socialdemokraterna måste kunna ta i och hantera. Då tror jag att man måste arbeta med att underlätta för företag och skära ner på byråkratin som kan hämma entreprenörer. Vi behöver ha en översyn av Las och marknadshyror. Det är en effekt av att reglerna är gamla och att det har förändrats mycket sedan de kom på plats.

Vad har du fått för reaktioner på boken?
– Jag har fått många positiva reaktioner. Jag vill komma in med idépolitiska bidrag, som jag vill skapa en konstruktiv debatt kring.