Stockholms stad har sedan flera år aktivt jobbat med att minska stadens klimatpåverkan på olika sätt. Men även om staden under dessa år lyckats minska sitt eget utsläpp, återstår ännu en viktig pusselbit – maten som invånarna äter.
 
Enligt Stockholms stad står maten för ungefär en tredjedel av hushållens utsläpp, samtidigt ökar utsläppen från maten. Därför lanserar Stockholms stad en egen kokbok som ska få stockholmarna att äta mer klimatsmart.
 
– Det är viktigt att man som konsument får reda på att maten har en stor påverkan och att man kan påverka det genom att äta mer klimatsmart, säger miljöborgarrådet Katarina Luhr (mp).
 
Boken, som tagits fram av enheten Klimatsmarta stockholmare som ligger under miljöförvaltningen, bjuder bland annat på fakta och siffror om hur mycket olika livsmedel påverkar klimatet, men också tips på hur läsarna kan halvera sina utsläpp.
 
– Det finns också recept för klimatsmart mat som man kan laga och även årstidsvariationer för vad man kan äta under vintern eller sommaren.
 
Ligger det här verkligen i ert uppdrag? Blir det inte pekpinnepolitik?
– Jag tycker inte att det är så mycket pekpinne i den här boken, utan mer råd och stöd för den som vill bli klimatsmart. Vår uppgift i staden är att minska stockholmarnas klimatpåverkan och det här är ett steg i det, säger Katarina Luhr.
 
Hon menar att många inte har den kunskap eller idéer som krävs för att ändra sina matvanor, och att kokboken på så vis kan fungera som en bra guide.
 
– Det här är en bra bas för folk som faktiskt vill äta gott men kanske inte vill äta veganskt, som ändå är det som är klimatbäst.
 
Boken finns både i tryckt form, men sprids främst digitalt i pdf-form. Den kommer inte att skickas ut till alla hushåll, däremot kommer staden att marknadsföra boken via olika receptsajter, till exempel när någon söker på just klimatsmart mat.
 
– Vi kommer också vara ute på lite olika evenemang, bland annat mässan Smaka på Stockholm i Kungsträdgården, och prata om matens klimatpåverkan.
 
Finns det fler steg? Ska ni till exempel släppa en ny kokbok varje år?
– Det kan hända att man gör ett liknande koncept i framtiden. Kokböcker kan lätt bli daterade efter ett tag och just den här kokboken innehåller ganska mycket recept som är poppis i dag. Men vi har inte planerat att ge ut en ny kokbok varje år.
 
Boken har kostat ungefär 500 000 kronor att ta fram.