Anders Vredin har tidigare jobbat på Riksbanken. Under åren 2003 till 2009 var han chef för avdelningen för penningpolitik, och dessförinnan forskningschef i sex år.
 
Sedan 2010 har han suttit som vd för SNS, men tvingades avgå tidigare i höstas efter att han ifrågasatt och försökt tysta forskningschefen Laura Hartman.
 
Nu återvänder han alltså till Riksbanken för att bli chef för stabsavdelningen, och efterträder Kai Barvell som ska gå i pension.
– Jag blev kontaktad av riksbankschefen som frågade om jag var intresserad av jobbet. Eftersom jag ska sluta på SNS, och känner till Riksbanken sedan tidigare och anser att det är saker som jag kan, så kändes det som ett bra tillfälle att gå tillbaka, säger Anders Vredin.
 
Hur ser du på höstens turbulens?
– Det som hände var naturligtvis väldigt tråkigt. Ett olycksfall i arbetet, kan man se det som. Men det har jag lagt bakom mig nu. Det har gått bra för SNS totalt sett, vi har fått mycket positiv feedback på det vi gjort.
 
Vad har du för förväntningar på nya jobbet?
– Jag tror det blir ett spännande jobb. Det pågår väldigt mycket nu inom centralbanksvärlden, mycket utredningar kring vilka nya arbetssätt man behöver, hur exempelvis ansvarsfördelningen mellan finansinspektionen, centralbanken, Finansdepartementet och Riksgäldskontoret ska se ut. Det finns skäl att tro att det blir förändringar i hur centralbanker jobbar, då är ett sådant här jobb spännande eftersom man får jobba avdelningsövergripande med frågorna.
 
Vad får du i lön på Riksbanken?
– Jag får 115 000 kronor i månaden.
 
Anders Vredin lämnar SNS i januari 2012, men tillträder inte den nya tjänsten förrän i maj 2012. Mellan februari och april ska han nämligen jobba som rådgivare inom penningpolitik åt Norges Bank.
 
 
Ardalan Samimi