Almedalsveckan stannar upp mellan kl. 16-18 i kväll när Sverige spelar utslagsmatch i Fotbolls-VM och utställarna rusar att ställa till tv-mingel. Men för att visa matchen behöver arrangörerna betala en avgift till Canal Digital och ansökningarna strömmar in.
Dagens Opinion har varit i kontakt med Canal Digitals marknadsdirektör, Maria Sörnell, som ger statusuppdatering om hur det går för Almedalsutställarna att ordna sändningsrättigheterna.

– Det är väldigt många utställare som hört av sig de senaste dagarna och det har fortsatt även i dag, säger hon och lägger till:

– Jag kan inte gå ut med exakt hur många förfrågningar vi har fått men det är fler verksamheter än nånsin som visar Fotbolls-VM. Då jämför vi med Fotbolls-EM 2016.

I skrivande stund är det 35 aktörer som har säkrat rättigheterna att visa Fotbolls-VM i Visby.

Munkkällaren är en av aktörer som ansökt om sändningsrättigheterna men som ännu inte fått klartecken från Canal Digital. En nagelbitare även innan match.

– Munkkällaren har begärt avtal men inte signerat ännu, säger Maria Sörnell.

Canal Digital ansvarar för de rikstäckande kontrollerna att aktörer som sänder matcher förhåller sig till SVTs och TV4s sändningsrättigheter av Fotbolls-VM och genomför ett tusental sådana kontroller i Sverige under hela turneringen och kommer att ha kontrollanter, via ett externt bolag, på plats i Visby under eftermiddagen och kvällen.

– Vi kan inte gå ut med hur många kontrollanter vi har på plats eftersom vi måste kunna genomföra kontrollerna effektivt. På riksnivå genomför vi tusentals kontroller under turneringen.

listan med aktörer som har rättigheter att visa VM-matchen
Joda Bar & kök
Wisby Hof 
Kallbadhuset Visby
Bistro Borgen
M/S Visby
M/S Gotland
O’learys Visby
Restaurang Brödernas by BankOmat Wisby
Kärlek café & bar
Restaurang Mizu
Adel 33
Nunnan
Trossen
Plazza Restaurang & Bar
Björkhaga Strandby
Dahljo Visby
Swedavia
Dagens Nyheter 
Dagens industri 
Swedavia 
Bonnier Business Media 
Birger Jarl
Volkswagen Group Sverige Almedalen stängt kundevent
Expressen 
TCO
Clarion Hotel Wisby
IT&Telekomföretagen inom Almega 

Dagens Media
Aftonbladets tält
Hansa Event – slutet sällskap
Skövde Cityförening
Stockholms Universitet
Breda Blick och Gute 
Fojab Arkiteker 
Sparbankernas Riksförbund
Munkkällaren – inte signerat avtal ännu