fredag
 
9:32
I går hängde jag i SVT Debatts hage. Ämnet var skilsmässa och jag var emot. För var Katerina Janouch och Ann Heberlein, två av Sveriges kanske mest smarta kvinnor. På “min” sida en kristdemokrat som fick Marcus Birro att framstå som Einstein. Politiskt självmord hade varit en bättre utväg än att sitta kvar när den röda lampan tändes. Men det gick okej. Alla gjorde vad de skulle och sa vad de lovat i researchen. Då blir programledarna trygga och sändningen får godkänt. Före mig pratade statsminister Fredrik Reinfeldt. Han var otroligt cool och taggad. Bäst var när han tackade alla nysvenskar för att de valt Sverige. Efter mig kom valets hetaste fråga: vinst i välfärden. Statsråd Maria Larsson och Attendos vd Henrik Borleius sa ja. Nej sa vänstersossen Daniel Suhonen och vänsterpartiets Jonas Sjöstedt.
DIs PM Nilsson la sig mittemellan och pratade om vinst som något suspekt i folkets ögon. Tyvärr tror jag att vinst i välfärden kommer att bli vänsterns Guantanamo. Det är enkelt att säga att man vill avskaffa något som vinst i välfärden, men det är nästan omöjligt att göra det i praktiken. Vad ska hända med alla anställda, alla patienter och alla anhöriga när bolag som Attendo börjar gå i konkurs. Oro är bara förnamnet. Det går inte att stoppa ett vattenfall när det väl börjat forsa. Vänsters Guantanamo, kom ihåg var ni läste det först.
Testade denna teori efter sändning på Daniel Suhonen på Bakfickan och fick godkänt. Han åt middag med Stina Oscarson. Jag åt en utmärkt crème brûlée .
 
 
torsdag
17:27
Kvinnolobbyns feministiska (jag vet – tautologi) mingel kör med alkoholfritt bål i Odd Fellow-huset av all ställen. Jag ställer de ansvariga mot väggen och höra att de glömt söka tillstånd. Ursäkta det är ju som att glömma kondom när man vill ligga eller deo när man vill hångla. Oförlåtligt. Detta tycker alla på kalaset  … INTE, bortsett undertecknad. Nickar på Maj Britt Theorin, Sveriges kanske mest eleganta senoirfeminist.

16:55
Prutar 1 000 spänn på hotell Strand och får tak över huvudet i natt. Klas de Fasa slipper i och med detta mig som sängkamrat.
 
16:12
Jag har mött statsministerns blick. Fredrik Reinfeldt kramade om mig och sa: “Viggo, vi måste rädda landet tillsammans.” Okej, bara första meningen är sann. Men jag vet att Fredrik kände igen mig, jag har trots allt intervjuat honom 10 gånger och några gånger bara vi två. Sitter på turistsunkiga Florence och skriver dessa rader. Det regnar. I dag har det inte hänt en enda rolig sak. Jobbmöte, packning och flytt av väska är händelser som gör ingen lycklig. På det hela taget beklagar jag denna tråkiga skrytnotis.
 
8:23

I dag ska statsministern Fredrik Reinfeldt tala. “Jag förväntar mig ett tal som håller ihop Sverige”, säger Stefan Lindhe moderaternas starke man i Malmö. VI befinner oss på Gunhild och Petter Stordalens mingel. Milad Mohammadi 24 år har precis välkomsttalat och det var det bästa talet jag hört i år. Milad kommer att bli statminister inom kort. Jag lovar. Milan säger saker som: “lika barn leka bäst, men det är olika barn som hittar på de bästa lekarna.”
 
Före detta hängde jag några minuter på Riskkapitalisternas mingel mitt emot Vinäger. Problemet med landets riskkapitalister är inte att de hatar att betala skatt utan att de är alldeles för få och ännu värre att de hatar risk. Här var DIs Stefan Lundell epicentrum. Tvåa kom SUP46s vd Jessica Stark.
 
Före detta hängde jag på Primes mingel för första gången i år. Det var precis som det alltid har varit: för mycket folk, men kul och generöst. Fick bland annat hälsa på Denins Kucinich som snart ska bli president i USA (senast fick han 10 procent i primärvalet). Han kommer med Annika Beijbom och Alexander Bard, Almedalens skönaste par. Pratar även med Erik Zsiga som är pressnisse till Carl Bildt. Ber om en intervju med Calle. “Det är inte omöjligt, men kanske först efter valet…”
 
Efter Stordalens mingel blir det DJ-battle. Som visar sig vara en danstävling eller möjligen gympass med alkohol. Jag förstår inte varför tusentals människor vill köa och trängas för att lyssna Spotifys danslista och se helt okända människor hoppa runt på en scen. Alla är dock på plats och jag minglar runt. Eftersom man inte hör vad någon säger blir det inga roliga citat. Efterfesten börjar först vid midnatt så den hoppar jag också. Avslutar på Donners med min kära kollega Karin Nelsson. Habilt. I dag åker Almedalsbåten hem, men jag min kära läsare kommer att vara kvar sist av alla på denna vackra ö.  
 
 
onsdag
 
15:03
Staffan Dopping: Jag har träffat världens vackraste kvinna.
Viggo: Spännande. Vem?
Staffan: Gunhild A Stordalen. Hon är 175 lång och hennes man är lika kort som jag.
Viggo: Jag ska på hennes mingel i kväll.
Staffan: Det sa hon ingenting om…
Viggo: Otur.
Staffan: Jag får nöja mig med köttbranschens mingel.
 
13:12
Utanför pressrummet träffar jag en snart sparkad medarbetare från HD. Hen berättar att Bonnier betalade noll kronor för Sveriges femte största morgontidning. Kvar hos familjen Ander och Sommelius ligger tillgångarna i bolaget på några hundra miljoner och tidningshuset i Helsingborg som ska säljas. Detta är alltså förklaringen till varför Lars Dahmén på Sydsvenskan måste sparka 200 medarbetare. Pratade i går med en annan hög mediechef. Hen hade nyligen varit i San Francisco och fått höra att problemet med media är att “you are so bizzy dajjing…” Well, det vet alla på golvet redan.  
 
12:17
Plats: Vinäger. Jag smörar för ekonomijournalistikens Zlatan: Stefan Lundell på DI och berömmer hans podd om det digitala. Lundell smörar tillbaka och säger att han saknar min gamla podcast Maktpodden med underbara Dominika Peczynski. På väg ut ur Vinäger träffar jag Almedalens snällaste PR-byrå Patrik Westander AB. Han har bara kunder som är så goda att de egentligen inte behöver en PR-byrå. Bredvid står Frida Blom som har ett förflutet på Svenska freds. Hon intygar att hon aldrig någonsin skulle kunna att arbeta på någon annan PR-byrå än Westander. Så talar en kvinna som aldrig någonsin kommer att få en rejäl löneförhöjning. Fråga mig, jag har själv varit chef och vi drivs av tesen ju lägre löner till medarbetarna, desto högre lön till mig. Svårare än så är det inte.

  

11:52
Läsare av denna spalt kanske tror att jag bara lever i sus och dus. Inget kunde vara med fel. Jag väjer inte för de stora och svåra frågorna. I valet mellan rosé och trist seminarium blir det i nio fall av 10 rosé, men i dag på morgonen var det dags för undantaget som bekräftar regeln: energifrågan. Ämnet var: “Behövs det en ny energikommission?” Som ni förstår stod Niklas Svensson och hela journalistkåren och hängde på låset när samtalet började kl 10 vid Stora torget. NOT… Energifrågan är den heliga kon i svensk politik. Den är så helig att man likt Jesus tröttnat på den. Men det är dumt. Enligt experterna kommer vårt behov av energi att öka framöver trots stora effektiviseringar. Kaos hotar den svenska industrin. Tvärtemot vad alla (i republiken Södermalm) tror har vi i Sverige en gigantisk industriapparat. Miljontals människor bortom Södermalm arbetar i industrin och vill gärna fortsätta med detta. Men i Almedalen och svensk politik är frågan stendöd. Vad göra? Mitt förslag är att industrin borde gå ihop med F! och förklara att löser vi energifrågan (mer kärnkraft tyvärr) så försvinner rasismen. Jag är nämligen säker på att har folk jobb som de tror att de ska få behålla så röstar de inte på Jimmie Åkesson. Okej, nu kan ni komma med första glaset rosévin!
 
10:58
Träffar DDBs vd David Sandström tillsammans med Resumés reporter Fredrik “Snart fyller jag 30 år” Thambert. DDBs vd berättar att han inte vet vad Nöjesguiden är. Mitt svar: inte godkänt.  Det tillhör god allmänbildning att veta vad både DDB och Nöjesguiden är, även om bägge tronar på minnen från fornstora dagar.
 
9:12
Plats: din dödsbädd. Fråga: vad röstade du på? Svara Miljöpartiet och du kan vara säker på att INGEN blir sur. Upphovsman till detta skämt: Fredrik Wikingsson. I dag är det Miljöpartiets eller journalistpartiets dag. Det är allmänt känt (och statistiskt bevisat inom public service) att 9 av 10 journalister röstar på MP. Exakt hur många journalister det finns i Almedalen strider de vise om i P1 morgon när jag lämnar helvetet på jorden, alltså Almedalsbåten. 15 000 säger ETCs Johan Ehrenberg, 700 säger en personaldirektör inom public service. Enligt uppgift till mig är det 200 från public service. Det är många, men jag protesterar inte. Almedalen är verkligheten lika mycket som all annan verklighet. Nu kör vi!
 

 

PS: Tack till Susanna Popova som är den första att skicka mig feedback på denna spalt via SMS. Vill du också bli nämnd här? Ser helst att mutorna överlämnas personligen så jag slipper skatt och annat trams.  

 

tisdag

22:45
Att blogga från Almedalen kan tyckas enkelt, men kära läsare det är en kamp att hålla er uppdaterade. När jag sitter ner i min lilla hytt och skriver dessa rader har jag stått upp i åtta timmar utan paus. Inledde kvällen på DIs champagnemingel. DI för er som inte vet det är Dagens industri, den enda tidning i Sverige med en vinstmarginal på över 20 procent. DI kommer att vara den sista tidning som familjen Bonnier säljer. Tidningen var (också) den sista tidningen i Sverige som skaffade ett tält i Almedalen. Följaktligen är det lite som att se Bambi på is att besöka deras mingel och arrangemang. Det hela inleds med att chefredaktör Peter Fällman hotar alla på plats. Om vi inte “HÅLLER KÄFTEN I TIO MINUTER”  och lyssna på sponsorintervjun med stentrist börsdirre  så blir det “INGET MER BUBBEL”. Kära chefredaktör, du är inte hemma på redaktionen nu, du är i Almedalen och HÄR ÄR DU INTE KUNG. En som inte är rädd för hot är it-geniet Lottie Knutson, hon blir förtjust över att se SVTs pärla Anna Hedenmo läppja ett glas bubbel och utbrister: “Det får inte Mats göra när han är här för sina chefer.” Sorlet sprider sig och efter några minuter är allt som vanligt. Fällman till nästa år: reklamavbrott på bubbelkalas funkar INTE!
Jag snackar lite om Expressens nyhetstryck med chefredaktör Thomas Mattsson som stolt visar upp en bild på Aftonbladets förstasida på nätet som refererar till Expressen… Sådana är de mediecheferna, skamlöst stolta över sina segrar. (Jag var likadan när jag var mediechef.)
Går vidare till Skandias/Niklas hage. Noterar att alla från DIs mingel hakar på. Efter talet går jag till Aftonbladets mingel. Träffar TV4s vd Casten Almqvist utanför. Han har strumpor från Calvin Klein. Vi börjar prata med Hanna Stjärne chef på Uppsala nya tidning. Hon är tvåa på min lista över vem som ska bli ny chef på SVT. Etta är Johanna Fredin som jag träffade några timmar tidigare på Hej Digital. Hanna deltar i samtalet om vem som ska bli ny chef på SVT utan att avslöja sin egen position. Bra egenskap om MAN VILL BLI CHEF på SVT. Jante råder när det gäller tjänst hos staten och sossarna. Jan Scherman går förbi och jag noterar att han inte kommer fram och hälsar på Casten.
Aftonbladets mingel är det bästa hitintills. Det är som att befinna sig i Brasilien. Jag vet att det låter löjligt, men det är sant. Sjukt bra blandning människor, skön musik, äckliga snittar och lagom mycket kaos. Det är vänster och F! Helt rätt på SD:s stora dag. God natt och sov gott.
 
14:49
Plats: Vinägers uteservering. Föda: stulen kanelbulle. (Att äta och dricka utan att betala är den enda sportgren jag kan vinna OS i.) Har precis lekt med Hej Digitalt. Vi byggde nya arbetsplatser i lego tillsammans med Hyper Island. Det var superkul. (Jag har gått Hyper Islands Master Class-utbildning och kan verkligen rekommendera den.) Anledningen till att jag hamnade på designgeniet Richard Kylbergs bakgård var för att jag hängde på HR-experten Anna Jeppsson Blomberg. Anledningen till att jag hängde på henne var på grund av att jag ville fly från Swedbanks snack om fotbollshuliganer på hotell Wisbys lobby. Finns det ett dummare ämne än läktarvåld? Du blir dum av fotboll, så är det bara. (Jag bekräftar i min egen person denna tes.)
I lobbyn pratade jag dock en stund med Swedbanks kommunikationschef Björn Larsson som jag älskar att häckla, speciellt när jag är i debatter och vi står på en scen tillsammans. Björn tycker det är ok så länge som det bara sker en gång om året. Många människor här i Almedalen kommer efter några glas vin fram till mig och vill ta upp saker som jag eller min gamla arbetsgivare Resumé skrev om dem för 3-300 år sedan. Snälla gör inte detta. Svaret är nämligen alltid det samma: jag minns inte. Jag förtränger min egen dumhet. Det är ett överlevnadsknep. Jag skulle gå under om jag blev konfronterade med min egen inkompetens. Glöm och gå vidare är den enda vägen fram. Ok?
 
Blir intervjuad av Alexandra Kindlund och entreprenörspodcasten om Almedalen. Förklarar att Almedalen bara till synes är en generös mötesplats. Har du inte nycklarna och nätverket kommer du inte in. Det är som att komma till en storstad första gången. Har du inte gjort din läxa får du äta sämre mat än hemma och bara träffa trist människor.     
 
10:27
Författar dessa rader i pressrummet. Här är stämningen lika munter och uppsluppen som på en likvaka. Ingen säger ett ord i väntan på att testamentet ska läsa upp. Det sker som vi alla vet klockan 19 varje dag. I dag är det Jimmie Åkessons dag och det innebär att stämningen är extra ansträngd i pressrummet. 9 av 10 i detta rum är ju miljöpartister och feminister enligt det senaste EU-valet i republiken Södermalm. Jag bekräftar härmed min egen tes.
8:45
Inleder dagen med att lyssna på den franska rockstjärna eh förlåt nationalekonomen Thomas “Jag har skrivit en jättetjock bok som nästan ingen orkar läsa, men alla vill ha i bokhyllan” Piketty. Piketty intervjuas av Aftonbladets Karin “Snart är jag kulturminister, JA, JA, JA!!!” Pettersson och hon avslutar intervjun med att säga att Piketty är välkommen tillbaka i december när Nobelpriset delas ut. Det är smart av sossarnas att flyga in en fransos som ser ut att var 12 år gammal. Vem kan bli arg när ett brådmoget barn tycker att skatten ska höjas. Hade Löfven och Magda sagt att vi ska införa arv- och förmögenhetsskatt hade det blivit ett OTROLIGT liv i Alliansen. Nu blir det som sagt Nobelpris. Grattis! 
 
måndag
 
21:51
Det finns kvällar som aldrig ska ta slut och det finns dagar som bör avslutas när bolaget stänger. VI kan väl enas om att KDs dag i Almedalen inte känns kategorin “nätter jag aldrig glömmer”. KD är heterofamiljen, vårdnadsbidrag och Göran “Min själ är från Sveriges framsida/Göteborg HÖ HÖ HÖ” Hägglund.
 
I Niklas Svenssons hage, även känd som Skandias/Expressens hage, hänger hov- OCH grävreportern Johan T Lindvall. Vi två plus Magnus Alselind pratar om en gemensam vän som en gång var chefredaktör på Kvällsposten. Enligt uppgift är X på Tinder, men det är hemligt. Lika hemligt är det HUR Johan T knäckte nyheten om Carl Philips och Sofias förlovning. Min teori är att Johan visste om detta FÖRE Sofia och när det väl hade hänt ringde Johan T till hovet. Kungen fick panik och skickade ut en pressinbjudan istället för att ringa tillbaka till Johan T. Då körde Expressen ut nyheten. När så skedde kunde man höra en knappnål falla på rivalernas redaktioner. Johan T nickar när jag drar min teori, men vill inte bekräfta. “Du skulle kunna hålla på med yttre spaning hos polisen”, säger herr T och lommar iväg och hämtar ett glas rosé till mig och sig själv. Det kallas service och det är så man får scoop.
 
Jag proffsminglar med Carina Brorman. Snackar även med Johan Ts gamla rival Daniel Nyhlén. Enligt egen uppgift håller han på att Stoppa pressarna på Allers. Googla så får ni SE och HÖRa… Efter talet hämtar jag mina kollegor Anders Lithner och Karin Nelsson i en LO-märkt bar och tillsammans vandrar vi till Almedalens ytterförorter. Läs ruinen som just är ockuperad av Anagram, Johan Westers produktionsbolag från Lund. Ser en elegant kvinna i lila skjorta och prästkrage, oklart hur Hägglunds kärntrupper i Livets ord ser på detta. Själv blir jag stolt av att se Sveriges första kvinnliga ÄB. Skvallrar med min gamla vän Susanna Dzamic. Dock tryter krafterna och jag smiter iväg. På vägen hem till helvetet på jorden, läs Almedalsbåten, träffar jag Britt-Marie Mattson med make Sören Holmberg. Jag och BM enas i att det var bättre förr när vi hade en egen halvtimme i public service varje vecka. Nu får jag nöja mig med denna spalt.
 
17:15
Skapar denna text i Aftonbladets tält. Såsom gammal Bonnierlakej känns det spännande att sova med fienden. Som dock numera är en kund eftersom Inizio som jag är delägare i hjälper Schibsted att ta reda på vad Sverige Tycker.
 
Vad min Mariabergsgrekiska granne tycker behöver man inga digitala enkäter för att ta reda på. Hon spottar ur sig att hon tycker min debattartikel om Sommar och SD var HELT FEL. Enligt min kära granne ska i första hand KONSTNÄRER få vara med Sommar i P1. Vi möts på Vinägers uteservering. Anne Lagercrantz som sitter bredvid tar inte ställning i diskussionen, om någon nu undrar. SR-chefen Martin Jönsson vandrar förbi och försöker förklara hur många han är chef över. 3 eller 1800 blir svaret. Om licensavgiftskunder(!) undrar vad det innebär så kan jag berätta att MJ sitter i möten från 9-17.
 
Det blir lax till lunch och sen debatt om bankernas vinster. Min granne Peter Norman, även känd som finansmarknadsminister, tycker att vinsterna – 10 000 kronor per svensk – är för höga. Alla andra i panelen tycker att det är okej. Swedbanks Michael Wolf säger saker som att “pengar är billiga just nu”. Det var citat som dessa som gjorde att jag en gång planerade att starta min egen bank, men jag gav upp när jag insåg att jag inte var rätt man för uppgiften. Numera har jag dock träffat RÄTT människor och tillsammans planerar vi att omstörta allt Wolf står för med Bolånegruppen. Jag är dock inte betrodd med siffrorna, bara med budskapet!
Efter debatten träffar jag författaren Lasse Wierup som förklarar varför knarksmugglaren Falk blev frisläppt efter några år i häktet. Åklagaren förstod inte att Falk var i transportbranschen. Mina källor i den undre världen har förklarat att lyckas du med en resa för Atlanten får du 20 procent. I det specifika fallet var värdet en miljard. Falk hade alltså fått 200 Mkr om det vita pulvret kom fram. Men nu är han som sagt oskyldig enligt hovrätten. 
 
11:15
Skriver dessa rader på Nordeas veranda mittemot Vinäger. Banken delar ut kaffe och solglasögon med blått glas. Schysst nu när solen tittar fram. Claes de Faire kommer förbi och hånar mig. “Jag gick till DI efter Resumé, du gick till Dagens Opinion”. Mitt minne är att Claes gick till den nu nedlagda skvallertidningen S som försökte ta rygg på Svensk damtidning, men jag minns säkert fel. Rolf van den Brink kommer förbi och berättar att denna spalt är läst. SUCCÉ! Utanför DIs område får jag syn Johan Staël von Holstein, han har en ny app som jag gillar. Gör din egen valaffisch, men bara du röstar på alliansen… En man från KPMG börjar prata om Afrika och Change Readiness Index. Jag antecknar flitigt och vill du veta vad ska du lyssna nästa gång jag föreläser. (Mannen från KPMG pratar engelska, det bästa sättet att få svenskar att bli imponerade.) Hälsar på Bonniers X-it-geni Sara Öhrvall och ser Karin Nelsson rabbla Inizio och Sverige tycker siffror i Aftonbladets tält. Tyvärr är KDs valgeneral ACO så förutsägbar att Fröken Ur framstår som en banbrytare. Nu ringer John från SVT och vill att jag ska debattera varför alla, inklusive jag, skiljer mig. I går ringde SVT och ville att jag skulle försvara nazisternas rätt att tala i Almedalen. Då blev det nej. I dag blev det ja.
 
söndag
23.04
Jag minns första gången Primes X-kex Fredrik “Jag har bott i New York” Andersson bjöd mig på rosé. Det var i en trädgård och solen sken. Det känns som om det var i går men det var tio år sedan. Nu var det dags igen. Plats: Visby strand våning 2. Denna gång kör Feffe tillsammans med Johan Petré, Stockholms i särklass vänligaste mingelkung. Till sin hjälp hade de två en landshövding och Özz "Snart är jag statsminister" Nujjen. Bägge sa exakt vad man kunde förvänta sig när de fick en mikrofon i handen på scen. Det är ytterst sällan som någon i Almedalen säger något annat. Vi kallar det åsiktskorridoren och vill du veta mer går det bra att lyssna på Sommar i P1. Själv simmade jag som oliven i drajan från Krister Henrikssons varma famn till Richard Bergfors drinkbord, lakrisshots och vodka redbull med mycket is. Maxbossen och jag pratade krogmoms och expansion i Dubai. I rökrutan träffade moderat Arba Kokalari som en kort period jobbade som min PA på Resumé. Snart sitter hon ett parlament nära dig eller nära Bryssel. Drog vidare till Vinäger där Bonniers affärsgäng med Martin Mellgren inte spottade i whiskyglaset utan svepte det och beställde in mer. Landade i en soffan med Cancerfondens Tessan Eriksson som firade sin 40 års dag med champagne och en moderat som var sur över att Svenskan förvandlats till en sossetidning. Efter denna upplysande föreläsning flög jag vidare till Niklas Svenssons krogbord på Donners. Niklas instagrammar alltid före han hälsar numera, en sedvänja som börjar sprida sig i Visby. Stefan Löfven gick förbi och då flyttade Svenssons fokus. “Kan jag få en sista bild”, vädjade Svensson. Löfven log och Niklas instagrammade. Sen tog Löfven upp sin egen kamera/mobil och tog (nästan) en bild… “Nej jag bara skojar”, sa Löfven. "Sviten på hotell Visby kallar", sa Löfven. Då insåg jag att samma budskap sjöng i min kropp. God natt!
 
19:02
Maktens kulle är området till vänster om Almedalscenen. Trångt är bara förnamnet på denna yta där SVT:s Mats “Jag är lika känd, dock inte lika folklig, som min fru” Knutson trängs med Fokus Torbjörn “Jag har klätt ut mig till JoloNilsson och Expressens David Baaaaaas. Den senare är Expressens snyggaaaaaste reporter. Orkar inte mingla med SR-cheferna C Bodström och A Lagercrantz (finare efternamn får man leta efter). Går istället till Niklas Svenssons veranda. Skandias egen Richehörna bakom scenen till höger. Ingång genom ett plank. Här får jag tyska korvar och rosé i riktiga glas. På en speciell liten vipphylla står en kvinna i platåpumps och orangea tånåglar och kvittrar med Expressens Thomas Mattzon. De börjar hånskratta åt mig när jag spiller ut mitt vin. Typiskt Viggo!!! Går några våningar ner och ser sossen Stig-Björn Ljunggren puffa på en cigarill och hälsar på teaterchefen Linus Tunström. Löfvens tal är smäktande. Men på den här platsen kommer ingen att rösta rött, även om en häst tar över Moderaterna när Reinfeldt lämnar över rodret på valnatten. Och vem var då kvinnan i pumps? Gunilla Herlitz förstås! Ständigt denna kvinna.
 
17:15
TV4s X-kex Jan Scherman har en lila kavaj. Expressenkexet Niklas Svensson har en lila slips. Finns det ett samband? Nej, inte mer än att hotell Visbys bar är den just nu bästa mötesplatsen. Därborta sitter Folksams Jan “En gång skrev jag sosseledare i Arbetet i Malmö” Henriksson och fikar med Erik “En gång för längre sen hetter jag Figge” Fichtelius. Och där kommer den norska hotellmiljardären Petter Stordalen som alltid tycks tro att han är med en Mick Jagger Look-alike-tävling. Han går fram till SVT:s mest älskade reporter Janne Josefsson vid bardisken. Drar vidare till Aftonbladets tält. Samhällschefen Hanna Olsson saknar en konfliktyta i sossarnas utspel: Maxtak på dagis. Förlåt FÖRSKOLA förstås. Se där en liten konfliktyta i regnet.
16:00
En pressnisse berättar att Stefan Löfven är försenad i fem minuter för att SVT kräver så. Besviken, kan inte blivande statsministern styra statstelevisionen. ”Skattefinansierad public service nu på alla datorer”, tänker jag och knyter näven i fickan som ett tecken på att jag bryr mig.
 
15:32
Wisby hotell är det nya Vinäger. I baren hälsar jag på Max vd Richard Bergfors. Hans sällskap består av två kvinnor och en man i Maxjacka. De lämnar glas med rosé halvtomma och skyndar i väg till en SVT-debatt med Carin Jämtin. Vid ett annat bord står PM Nilsson och skryter för sin högsta chef Gunilla Herlitz om DIs champagnemingel i morgon och på tisdag. ”Det är 1 000 personer i kö.” Oklart om gratis bubbel är Bonnierkoncernens nya framgångsrecept.
14:02
I Aftonbladets tält konstaterar jag att pr-gycklaren Jan Larsson är Den Nya Schlingmann. Han är ärlig och förklarar att sossarna tänker taktik. Detta förnekade Larssons företrädare Stefan Stern. Stern sa inte flaska och drev alla journalister till vanvett förra valrörelsen. Nu är Sterns uppgift att rädda vinsterna i välfärden åt Investor. Stern är på väg mot ett ännu större fiasko än i förra riksdagsvalet.
 
12:32
Utanför Vinäger träffar jag min gamle vän dokumentärfilmaren Fredrik Gertten. Han är Almedaloskuld och tycker att lunchpriser är hutlösa. Jag förklarar att detta bara är början och trycker ner oss i de vita sofforna. Snart dyker PR-gycklaren Staffan Dopping upp och förklarar att han inte SÅLT SIN SJÄL till kapitalet. Han undrar också varför jag sa att han var ”sinnessjuk” i debatt för fem år sedan.  Minns inte är det korrekta svaret, men Doppings fråga indikerar att jag var något på spåren. Strax efteråt kommer Greatness Cecilia Wassaether. Regnet tilltal och hade Expressens Niklas Svensson varit här hade rubriken EXTREMVÄDER HOTAR DEMOKRATIN varit möjlig. Taket brister på mitten och ett sällskap blir dyngsur. Försöker smita från notan, men det går inte.
 
08:22
Om ni undrar: Almedalsbåten ÄR B-laget. Miljön är faktorn som slår ut allt enligt devisen: visa mig din hydda och jag ska säga dig vem du är. Fakta: Ingen dammsugare i världen kan få heltäckningsmattorna på Cinderella att kännas människovärdiga.  Vaknar med en grå himmel. När vi stiger i land börjar det regna.
Viggo Cavling