Över 3 500 personer väntas besöka Primes rosémingel under Almedalsveckan och när hållbarhet förväntas bli en av Almedalsveckans stora sakfrågor väljer pr-byrån att syna branschaktörernas egen påverkan och tweakar sitt mingel genom att gå över från fossilt till förnybart genom att byta ut vinglasen.

– Under Cannesfestivalen reagerade jag på att antiplastkampanjer både hyllades och belönades men att vi som besökare samtidigt översköljdes av både plastglas och flaskor. Genom det här greppet vill vi därför visa att även klassiska arenor och invanda beteenden måste förändras om vi ska klara av de klimat- och miljömässiga utmaningar som vi står inför, säger Krister Nilsson, Primes hållbarhetschef.

Det nya vinglaset Wasara Paper Wine Cup är tillverkat av förnybara råvaror som bamboo och bagasse och är biologiskt nedbrytbar och komposterbar. Men fullständigt hållbart är det inte.

Glasen tillverkas i Japan och fraktas till Gotland.

– Transporten till Gotland och Almedalen innebär en större påverkan på klimatet än om vi exempelvis hade hittat lokalt tillverkade alternativ, säger Charlie Stjernberg, partner på Prime, som anser att de nya glasen fortfarande kan växa upp för alternativkostnaderna för miljön.

– Då vårt årliga rosémingel är en plats där nya idéer föds är vår förhoppning att de ska inspirera mer närliggande producenter att utveckla elegantare och festligare vinmuggar i förnybara material. Till nästa år är vår förhoppning att vi kan säga hej då till all vinglas i plast, tillsammans med alla andra aktörer på plats här i Almedalen.

Enligt Charlie Stjernberg har Prime klimatkompenserat för transporten från Japan och samtliga muggar kommer att sorteras i specifika behållare och återvinnas som papper.