Enligt Piratpartiet sändes debatten så pass nära EU-valet att partiet borde ha fått medverka. Men istället var det endast riksdagspartiernas ledare som deltog i debatten som sändes i söndags i SVTs Agenda.
 
– Det blir ju ett problem när man har en stor partiledardebatt som går av stapeln tre dagar innan förtidsröstningen till Europaparlamentsvalet börjar och knappt tre veckor innan själva valdagen, säger Piratpartiets partiledare Anna Troberg.
 
Piratpartiet menar att SVT brustit i sin opartiskhet och anmäler därför kanalen till granskningsnämnden.
 
– Den såldes in som en debatt just inför EU-valet. Både när man presenterade den men också direkt inför debatten under söndagen och även i förintervjuer var det mycket tal om EU och EU-val. Vi upplever det som väldigt problematiskt, säger Anna Troberg.
 
Hon påpekar att partiet i förra valet fick 7,13 procent av rösterna och att väljarna därför ”har rätt att få höra vad vi har att säga om vår politik och vad vi vill göra i framtiden inom de politikområden som vi verkar inom”.
 
– Det är irriterande på alla plan, men problemet är mycket större. Det är ett demokratiproblem, säger Anna Troberg.
 
– Vi vill med den här anmälan lyfta upp det här problemet på bordet. För det måste hanteras om vi ska kunna få väljarna att gå och rösta och känna att de fått bra och likvärdig information.
 
Agendas chef Eva Landahl förklarar dock att SVTs partiledardebatter alltid har varit kopplade till riksdagspartiernas budgetförslag, så även i år.
 
– Det betyder att partiledarna kommer hit för att diskutera vad de lägger för förslag kopplade till sina budgetar. Piratpartiet sitter inte i riksdagen och medverkar därför inte i den här debatten, säger hon.
 
Hon tillägger att SVT däremot har andra valprogram inför EP-valet där partiernas toppkandidater frågas ut. Den 20 maj kommer Christian Engström att frågas ut i studion. Han medverkar även i slutdebatten tre dagar senare.
 
– Då bedömer jag att de har möjligheter att i SVT föra fram sin politik inför valet. Dessutom, om det händer något annat relevant, så nyhetsbevakar vi naturligtvis på traditionellt sätt.
 
Anna Troberg köper dock inte det argumentet och pekar på en förintervju som SVT hade med Feministiskt Initiativ.
 
– De var bra att de bjudit in Fi, men jag tycker att SVT ska plocka in partier som helt uppenbart är intressanta för väljare. Att bara plocka in Fi och inte Piratpartiet som faktiskt har två mandat visar att man tydligt tagit ställning om att man inte vill ha oss där, säger Anna Troberg.
 
Hur ser det ut annars, blir ni inbjudna till andra debatter?
– Det är lite blandat kompott. Vi blir i mycket högre grad inbjudna till skoldebatter den här omgången och också till SVTs kandidatdebatt. Så det ser inte ut så här hela tiden, men alldeles för ofta.
 
Tanken var att Piratpartiet även skulle medverka i TV4s EU-debatt, men kanalen valde att skippa programmet då varken Annie Lööf, Fredrik Reinfeldt eller Göran Hägglund ville ställa upp.