Den 30 november gjorde MP-ledamoten Pernilla Stålhammar avbön för uttalanden om att några partitoppar utgjorde en säkerhetsrisk efter ”olämpliga” kontakter med ryssar. Hon blev av med uppdraget som partiets utrikespolitiska talesperson och alla andra uppdrag. På julafton, 24 december, berättar hon på sin Facebook-sida att hon tvingades göra avbön och har blivit tystad av partiet:
    
”När tiden är mogen ska jag berätta om vad som hände de där dagarna när jag tvingades göra avbön, blev av med alla mina uppdrag, när yttersta ledningen talade om att jag inte får uttala mig om något för partiets räkning – inte i några frågor över huvud taget nota bene – inte förräns möjligtvis under nästa mandatperiod om jag mot förmodan blir invald då. Att jag som straff inte ens ska få vara ersättare i något som helst utskott. De är rädda”, skriver Pernilla Stålhammar på Facebook.
 
Pernilla Stålhammar berättar också att ”ett av problemen med mig var tydligen att jag inte hade hyllat Isabella (Lövin) tillräckligt mycket i sociala medier. Att jag hyllade Margot (Wallström, utrikesminister (S), Jösses Isabella har ju en hel stab som gör det. Förstod inte att det ingick i min arbetsbeskrivning”.
 
Den avgående MP-ledamoten Valter Mutt delar Pernilla Stålhammars analys över säkerhetsriskerna: och skriver i en kommentar: ”instämmer fullständigt i att detta är opassande.
 
MP-veteranen Per Gahrton skriver på Facebook: ”Fattar du vad trovärdighet är. Jag har gillat din aktivistiska gröna sida. T ex kring metoo. Men nu gräver du upp gammalt som borde varit begravt genom din avbön. Och börjar dessutom anklaga Isabella Lövin” och vidare:
 
”Tyvärr är ditt förtroende som riksdagsledamot förbrukat och lär inte återkomma genom tomma rallarsvingar mot Isabella. Du borde ta timeout och fundera över din framtid”.
 
I Aftonbladet tillbakavisar partiledningen ”helt Pernilla Stålhammars anklagelser om att konsertbiljetter, som partiföreträdare fått i gåva av ryska ambassaden, skulle ha lottats ut på riksdagskansliet”.
 
”Det Stålhammar beskriver har helt enkelt inte hänt”, säger Pontus Tengby, presschef för Miljöpartiet och vidare:
”Vi följde ordinarie rutiner och informerade riksdagens säkerhetsavdelning”.