Efter Nyheter Idags artiklar, som uppmärksammades av ledande medier som Expressen, uppmanade Sverigedemokraternas gruppledning, som leds av gruppledaren Mattias Karlsson, Pavel Gamov att lämna samtliga politiska uppdrag.
 
Sverigedemokraterna förklarade i ett utskick:
 
”Bakgrunden är att det framkommit uppgifter om att Gamov agerat mycket olämpligt. Han har mot partiets inrådan deltagit på en utlandsresa till
Ryssland och bettet sig illa mot kvinnor och utländska värdar.”
– Det var ett beställningsjobb från Mattias Karlsson (gruppledare för Sverigedemokraterna), berättar Pavel Gamov.

Hur gick det till egentligen när Chang Frick fick komma med på din resa?
– Han påstår att jag kontaktade honom, men det var han som kontaktade mig. Han, liksom många andra inom SD, är väldigt intresserade av att åka till Ryssland. Han hade prata väldigt länge om det och jag ville inte åka ensam. Jag trodde vi var vänner, så jag tog med honom när tillfället dök upp. Jag gick i en del fällor, men han (Chang Frick) vinklade det väldigt hårt.

Vem betalade Chang Fricks biljett?
– Biljettkostnaderna stod han för, trots att han är nolltaxerare sedan flera år.
Pavel Gamov säger sig veta hur Chang Frick egentligen räknade hem sin resa till Ryssland.
– Han har gjort olika beställningsjobb åt partiledningen, till exempel sålt bilder på brinnande bilar till kommunikationsavdelningen. Han är god vän med
Mattias Karlsson och har utfört beställningsjobb åt honom. Partiledningen hade haft ett pris på mitt huvud sedan en tid och nu dök det upp ett tillfälle. Han utförde ett finansierat beställningsjobb.
Att partiledningen står Chang Frick nära är något som Pavel Gamov intygar:
– Jag har belägg för det. Det finns svart på vitt. Och det tänker jag visa.
Pavel Gamov är kritisk till att etablerade medier som SVT okritiskt återberättade Chang Fricks version av resan till Ryssland.
– Han driver egentligen ingen tidning utan tjänar pengar på en blogg där han driver SD-propaganda i smyg med Ilan Sadé 8 (jurist, partiledare för Medborgerlig samling), som målvakt.  Om man analyserar artiklarna märker man att Nyheter Idag hänger ut misshagliga SD-politiker som Hanna Wigh och Gustav Kasselstrand. Chang Frick är också nära vän med Henrik Vinge (presschef, SD). Alla medier borde analysera vad Nyheter Idag skriver och hur det gynnar SD.
Ekomyndigheten borde i sin tur titta på Chang Fricks affärer, tycker Pavel Gamov.
– Hur kan han som nolltaxerare köpa ett hus i Bålsta för 2,8 miljoner kronor?

Varför är Chang Frick då så intresserade av att åka till Ryssland?
– Han jobbar för Russia Today och han hoppades också på att få träffa Vladimir Putin. Ryssarna styrde också om så att han kunde stanna en dag längre än mig för en officiell sammankomst med det ryska utrikesutskottets ordförande Leonid Slutsky (som enligt Aftonbladet betalade för Pavel Gamovs resa.)
Chang Frick har inte berättat på Nyheter Idag om något möte med Leonid Slutsky.

Henrik Vinge tillbakavisar uppgifterna om att det rör sig om ett beställningsjobb från Sverigedemokraterna.
– Det är rena lögner. Han försöker på något sätt att rentvå sitt rykte. Det är naturligtvis inte sant. Det jag gjorde från en första början var att göra allt vad jag kunde för att han (Pavel Gamo) inte skulle åka. Sedan att han inte skulle ta med sig Chang. Och sedan för att det inte skulle bli en sådan skandal som det blev. Jag har lagt ned ett antal arbetsdagar på att försöka förhindra resan och sedan lindra skadorna.  Pavel skäms för vad han har gjort och försöker rentvå sig.

Vad har ni på Sverigedemokraterna för relation med Nyheter Idag och Chang Frick?
– Ja, det är samma som vi har med andra medier. Vi pratar med dem. Det är egentligen ingen skillnad mot andra medier, säger Henrik Vinge.

Pavel Gamov ska lägga fram bevis på att ni är nära kopplade till varandra?
– Ja, Pavel, ska lägga fram bevis för mycket saker. Hittills har han ju inte gjort det. Han är arg och bitter och känner sig förödmjukad. Därför svingar han hej vilt på alla han är arg på. Låt honom lägga fram bevisen då.
Efter en sund ringer Henrik Vinge upp och berättar att Chang Frick har varit aktiv i Sverigedemokraterna och att partiet köper bilder och filmer från Nyheter Idag.
– Man kan säga att vi har köpt en del bildmaterial och filmer som vi inte har kunnat köpa från TT. Vi har prenumerationer på bild och videomaterial framförallt.

Köpte ni även material 2017?
– Jag tror att vi åtminstone köpte bildmaterial förra året, säger Henrik Vinge.
Pavel Gamov planerar nu en bok om sin tid i Sverigedemokraterna.
– Jag vill lämna mitt avtryck på samhällsdebatten och berättar hur SD fungerar som parti. Jag har suttit i partiledningen vet ganska mycket om partiet och det har inte släppts någon bok om partiet tidigare.
Boken ska släppas i mitten av augusti, alltså rakt in i valrörelsen.
– Boken kommer att bli en brandfackla, tror jag. Det ska bli spännande att se hur den påverkar valresultatet.

Dagens Opinion har sökt Chang Frick utan resultat.