Moderaterna är det största partiet i Sundbyberg men sitter, på grund av samarbetssvårigheter med de övriga borgerliga partierna, i opposition.
De satt, tillsammans med Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet, vid makten i ungefär ett år efter valet 2006. Men majoriteten förlorades efter att två moderata kommunpolitiker hoppade av och blev socialdemokrater. Sedan dess har Sveriges rikaste kommun styrts av Socialdemokraterna med stöd av Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet. 
 
Hur känns det att bli oppositionsråd?
– Det känns bra och utmanande. Det finns en hel att göra de kommande åren, som att få på plats en valorganisation, att förnya politiken och att återupprätta förtroendet för oss hos de partier som vi vill samarbete med i framtiden, säger Mikael T Eriksson.
 
Varför har inte de övriga allianspartierna förtroende för Moderaterna?
– Det beror på flera faktorer. Vi är kommunens största parti, trots det sitter vi i opposition och det beror på att vi har misslyckats att bygga ett uthålligt samarbete med Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet. Det vittnar om att vi inte har varit en trovärdig bärare av Alliansens ideal och det är vi väldigt självkritiska inför. 
 
Hur ska du ändra på det?
– Genom att visa på en genuin förnyelse inom mitt eget parti och att möta fler människor och se vilka utmaningar som de upplever i vardagen. Vi ska också vara tydligare med vilka frågor vi driver, där har Moderaterna brustit i många år. 
 
Både du och kommunsstyrelsens ordförande Jonas Nygren (s) har en bakgrund inom pa/pr. Han på Springtime och du på Rud Pedersen. Hur ser du på det?
– Jag skulle säga att det mångt och mycket är en slump. Jag jobbade på Rud Pedersen i ett år, innan dess har jag inte haft någon pr-erfarenhet alls. Jag har min grund i mitt politiska engagemang. 
 
Oscar Örum