Svenskt Näringsliv har hittills fått mest uppmärksamhet för sitt alkoholofria mingel vad gäller insatser i Almedalen. Men näringslivsorganisationen har också snickrat ihop ett program bestående av elva seminarier.
 
‑ Vi vill öka förståelsen för behovet av ett högre reformtempo i Sverige. Vi behöver större strukturreformer i stället för mindre enskilda satsningar, säger Pär Henriksson, politisk strateg på Svenskt Näringsliv.
 
Det långsiktiga målet, också för årets insats i Almedalen, är att säkra en reformvänlig regering i valet 2014. Svenskt Näringsliv anser att Sverige tillsammans med Storbritannien och Nya Zeeland, haft högst reformtempo i världen, men nu börjar både regering och opposition ta avstånd från reformer som genomförts, vilket diskussionen om minskade vinster i välfärden skulle vara ett tecken på. OCh eftersom det sannolikt blir en minoritetsregering efter valet 2014, riktar Svenskt Näringsliv insatserna till alla partier.
 
På söndagarna brukade den tidigare chefsekonomen Stefan Fölster hålla seminarier, men han har gått till Reforminstitutet. I stället är det otippat Svenskt Näringslivs nationalekonom Li Jansson håller i seminariet där hon presenterar sin bok om hur kommuner jobbar lokalt med arbetsmarknadspolitik där inte arbetsförmedlingen lyckas.
 
Svenskt Näringslivs program kanske toppar på måndag då den skotske Harvardprofessorn Niall Ferguson ska berätta om hur Sverige och västvärlden kan återfår konkurrenskraften.
 
‑ Han har det historiska perspektivet och kan berätta om vad som gör civilisationer framgångsrika, och han är mycket underhållande, säger Peter Isling, presschef för Svenskt Näringsliv.
 
I seminariet deltar även Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström och nationalekonomen Assar Lindbeck.