Public affairs-byrån New Republic har knutit till sig en virusexpert som expertrådgivare under Corona-krisen.

– För att vi och våra uppdragsgivare ska kunna handla konstruktivt och offensivt i det här läget behöver vi förstå både vad som pågår i dag och vad som väntar runt hörnet. Vi behöver hantera nuläget och samtidigt planera för den vardag som kommer tillbaka, säger New Republics vd Olle Schubert.

Det är Bo Niklasson som nu ingår i New Republics team och erbjudande. Han är forskande läkare med specialutbildning från amerikanska arméns avdelning för allvarliga smittor. Han har även jobbat på dåvarande Smittskyddsinstitutet och på WHO Collaborating Center med särskilt ansvar för allvarliga virusinfektioner. Han har även varit adjungerad professor i virologi vid Karolinska Institutet.

– Kärnan i vårt erbjudande är att förflytta opinioner, bidra till kloka politiska beslut och samhällsförändring. För att göra det behöver vi både expertis om våra uppdragsgivares verksamhet och förståelse för de samlade drivkrafter som påverkar målgrupper och stakeholders (intressenter). Just i detta ögonblick behöver Coronaviruset vara med i ekvationen, säger Olle Schubert.

New Republic hoppas att uppdragsgivarna ska kunna ta kloka beslut som också gynnar samhället i stort.

– Coronapandemin absorberar extremt mycket uppmärksamhet och beslutskraft just nu. Ett parallellt samhällshot som behöver hanteras är att undvika felprioriteringar som leder till stagnation och recession. Att minimera smittspridningen effektivt utan att stänga ner samhället mer än nödvändigt är Folkhälsomyndighetens fokus och det är i allas intresse att kraftfullt stötta dem i detta arbete, säger Olle Schubert och utvecklar:

– För våra uppdragsgivare är det värdefullt med en expert som med trygghet kan berätta ett det smittrelaterade krisläget kommer att pågå i månader och inte år. Det underlättar för faktabaserade beslut som fokuserar på hur man ska ta sig igenom detta med bibehållen verksamhet och hur man med minimerad skada tar sig ut på andra sidan. Då kan man till och med använda den här krisen som hävstång för viktiga lärdomar och positiv samhällsförändring.

– Vi har också uppdragsgivare som behöver svar på frågor om hur de ska förhålla sig till Coronarelaterade frågor på en mycket konkret nivå. Det kan handla om hantering av medarbetare, kunder, samarbetspartners, frågor och svar och så vidare. Bo Niklasson deltar i möten när det efterfrågas.