Inför riksdagsvalet 2014 presenterade Naturskyddsföreningen 18 miljöförslag för partierna. Frågan hur väl partierna har jobbat för att uppfylla Naturskyddsföreningens krav, ligger till grund för rapporten, som redan har presenterats på bland annat DN Debatt.
Mellan 2010 och 2014, under den borgerliga regeringen, genomfördes ett av Naturskyddsföreningens krav. Mellan 2014 och 2018 har fem genomförts, med de de blocköverskridande överenskommelserna i klimat- och energipolitiken som största framgångar.
Vad gäller partierna får Vänsterpartiet högst betyg som i ”sin dubbla roll, både som del i budgetförhandlingarna med regeringen och som oppositionsparti i riksdagen”, har kunnat lägga fram förslag i riksdagen som går längre än regeringen”.
 
Delad andra plats blir det för Miljöpartiet och Socialdemokraterna hamnar på delad andra plats.
Miljöpartiet ställde sig bakom alla 18 krav år 2014 men har fått anpassa sig efter Socialdemokraterna, som dock har pressats av sin regeringskollega att prestera bättre än utlovat, i alla fall enligt Naturskyddsföreningens logik.
 
Kristdemokraterna och Centerpartiet får högst betyg av de borgerliga partierna. Centerpartiet saknar politik för skydd av naturen, anser Naturskyddsföreningen.

I botten ligger Moderaterna och ännu mer så Sverigedemokraterna.