Hjälpen ska vara kostnadsfritt och organisationen driver redan tre rättsfall pro bono. Tanken är också att opinionsbilda kring rättfall.
 
Då kan den opinionsbildningskunniga styrelsen komma till bruk. Den består av initiativtagarna Sven-Åke Bergkvist, ordförande och partner på Mannheimer Swartling, Klas Tikkanen, CFO på Nordic Capital, Henrik von Sydow, jurist och tidigare ordförande för riksdagens skatteutskott för Moderaterna, Elisabeth Thand Ringqvist, vd Marsnen advisers, tidigare statssekreterare år näringsminister Maud Olofsson (c) samt juristen Carl Göransson, som också är vd för Rättvis skatteprocess.
 
Sven-Åke Bergqvist, är även ordförande för ”skatterådet” som kopplas till organisationen.
I rådet ingår ledamöterna: Annika Fritsch, skatteexpert på Företagarna, Mattias Schömer, partner på advokatbyrån Vinge, Ernst Forsberg, skattejurist på PwC, Magnus Brokelind skatteansvarig på Mellby gård samt Olle Kullinger, partner på advokatbyrån Nordia och som ska driva de flesta av fallen till rabatterat pris.
 
– Vi har sett att det kan finnas problem att driva skattemål. Vårt mål är att det ska gå rättssäkert till och att och människor som driver skattemål inte ska råka illa ut, som de kan göra i dag, säger Carl Göransson, som är vd för organisationen på halvtid.


Är ni politiskt kopplade?
– Vi är politiskt oberoende. Vi tar inte ställning till nivån på skattesatserna. Det får någon annan göra.
Rättvis skatteprocess har fått en startplåt från industrimannen Rune Andersson, styrelseproffset Jan Samuelson och riskkapitalbolaget Nordic Capital.
 
Hur många fall har ni råd att driva?
– Idag har vi bra donationer och tillräckligt för att driva organisationen i många år.
Hur många fall finns det att driva?
– Min bild är att det är rätt många därute. Den här verksamheten går att driva många år framåt.
Ni ska också opinionsbilda, kommer er namnkunniga styrelse till användning då?
– Vi ska lyfta missförhållanden genom debattartiklar, sociala medier och utspel. Det kan göras ganska brett. Styrelsen jobbar operativt men huvudansvaret ligger på mig.
Hur ska ni nå ut till alla som behöver er hjälp?
– Det handlar om att synas i en rad olika kanaler och samarbeta med andra organisationer.