Moderaterna, som drev igenom dagens regler för arbetskraftsinvandring under sin tid i regeringen 2006-2014 vill komma tillrätta med problemen med reformen.

Det är partiledaren Ulf Kristersson och Maria Malmer Stenergard, migration- och socialförsäkringspolitisk talesperson för Moderaterna, som presenterar sex skarpa förslag på förändringar på en presskonferens och på Dagens Industris debattsida.

stoppa kompetensutvisningarna
”Små, bagatellartade fel från arbetsgivarens sida ska inte kunna leda till att arbetstagare utvisas. Det är en skandal att regeringen inte ens har påbörjat arbetet med att stoppa kompetensutvisningarna”.

attrahera mer högkvalificerad expertkompetens
”30-dagarsgaranti för handläggning av ansökan; möjlighet att snabbare få permanent uppehållstillstånd; talangvisum för de högkvalificerade som vill söka jobb på plats samt en one-stop-shop för alla kontakter med myndigheter”.

högre lönekrav
”lägsta krav som ska ställas är lön motsvarande heltidsanställning, så arbetskraftsinvandrare kan bära sina egna kostnader”.

inför strikt försörjningskrav för anhöriga
”Även arbetskraftsinvandrare som vill ta hit sin familj ska kunna försörja sina anhöriga, om dessa inte försörjer sig själva”.

totalstopp för arbetskraftsinvandring av personliga assistenter
”Fusket är så utbrett att arbetskraftsinvandring för personliga assistenter ska stoppas helt”.