Moderaterna lever inte upp till sina egna ideal vad gäller jämställdhet, visar partiets kvinnoförbund i en rapport som de lyckades placera in i primetime på SVT.

Det var i en intervju om sina två första år som partiledare i SVT Aktuellt som partiledaren Ulf Kristersson fick svara på frågor om Moderatkvinnornas ”jämställdhetsbokslut för 2019”. Och detta inför partiets kongress som inleds på torsdag.

Kartläggningen gjordes även 2009 och 2012.

Partisekreterare Gunnar Strömmer tycker att kartläggningen ”visar svart på vitt” att ”Moderaterna har en ordentlig hemläxa att göra om vi på allvar vill vara ett jämställt parti”.

I rapporten står att läsa att det ”finns ett könsgap i Moderaterna. Gapet är genomgående: i väljarstöd, medlemmar, interna förtroendeuppdrag, externa förtroendeuppdrag och medarbetare”.

Moderatkvinnorna pekar på att
* 37 procent av Moderaternas medlemmar är kvinnor.

* Bland de nya medlemmar som värvats i år är färre än en tredjedel kvinnor.

* Bland moderata kommunstyrelseordföranden är färre än 30 procent kvinnor och bland regionsstyrelseordföranden är 22 procent kvinnor. Bland kommunfullmäktigeledamöter är 40 procent kvinnor och ”bara Sverigedemokraterna har lägre andel”.

* Moderaternas färre ledande kvinnliga företrädare på kommunal och regional nivå kan ha betydelse för Moderaternas trovärdighet i välfärdsfrågor, vilket påverkar väljarstödet.