Hur har valrörelsen utspelat sig hittills?
– Debatten under valåret har gått lite i vågor. I  början av valåret var det fokus på vården, sedan har det varit migration, nu får vi se vad spurten kommer att handla om. Det stora frågorna under mandatperioden kommer att vara i fokus: ekonomil lag & ordning, invandring & migration, välfärdsfrågor, primärt skola och sjukvård, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer.

Hur kommer sommarens torka och bränder att spela in i valrörelsen?
– Det återstår att se, det är svårt att säga. Det finns olika dimensioner av det, både den del som handlar om civil beredskap, och då är vi inne på statens kärnfunktioner och för in oss på frågor som försvars och rättsväsende, det finns lantbrukets påverkan av torka och en klimat och miljödimension, som säkert kommer att ta mer plats i valrörelsen än de annars hade gjort.

Lantbruk och klimat är ju inte Moderaternas kärnfrågor?
– Nja, trots allt har vi genomtänkta program för båda de frågorna. Dessutom samverkar vi med andra kollegor inom Alliansen och det finns olika styrkor i den gruppen. Som helhet är vi ganska bra rustade för de festa frågorna.

Moderaterna har länge försökt få till en debatt direkt mellan Alliansens statsministerkandidat Ulf Kristersson (m) och Socialdemokraternas dito, Stefan Löfven. Hur går det?
– Låt oss säga så här. Stefan Löfven har inte sprungit benen av sig det här valåret för att debattera med Ulf Kristersson. Men jag har väl svårt att kunna tro att han ska kunna hålla sig undan ända fram till valdagen. Det är klart att väljarna har rätt att förvänta sig att statsministerkandidaterna möts i debatter så att de kan ta del av och värdera och fatta sina beslut utifrån det.

Vad blir avgörande för att lyckas i detta val?
– Vi säger i det här valet att ’nu tar vi tag i Sverige’. I slutändan kommer det att handla om vilket politisk alternativ har bäst förutsättningar att på allvar ta itu med de problem som finns i Sverige. Inte bara peka på problemen, utan också kunna lösa dem, och i ett första läge överhuvudtaget se problemen och inte skönmåla.

Vad siktar ni på?
– Det återstår…