Avgångskraven presenteras i ett debattinlägg i Göteborgs-Posten, med anledning av att Mikael Damberg i dag besökte kvalitetsmässan i Göteborg. Mikael Damberg är innovationsminister, näringsminister och handelsminister. En portfölj som är för tung, anser de två moderaterna.
 
Har ni förankrat avgångskraven i hela partiet?
– Det här ska ses som en del av den kritik vi har mot handelspolitiken. Vi har gjort en undersökning som visar hur mycket handelsfrämjande den här regeringen har gjort jämfört med den förra.  Det är väsentligt färre av den handelsfrämjande resor. Det tycker inte vi är okej.
Hans Rothenberg och Lars Hjälmered anger två alternativ. Dels kan Mikael Damberg ägna sig åt att vara handelsminister på heltid och låta någon annan ta över delarna. Eller också avgår han som handelsminister.
 
Vilket föredrar du?
– Det får vara regeringens beslut. Statministern sa, när han var statsministerkandidat, att om han fick bilda regering, skulle alla ministrar vid varje tillfälle svara på hur de kan bidra till att fler människor kommer i arbete. Men de har fattat en rad beslut som höjer skatterna på arbete och inte går i linje med det. Stefan Löfven sa också att alla ministrar i regeringen skulle vara handelsministrar. Det stämmer heller inte, säger Lars Hjälmered och tillägger:
– Vi har begärt ut uppgifter på vilka utrikesresor de har gjort under det första året och sett om handelsfrämjande har varit en del i resan. Lägger man samman antalet resor har regeringen gjort väsentligt färre främjanderesor både vad gäller investeringar (i Sverige) och export.
Exporten lyfte inte under era åtta år vid makten heller?
– Dels slog finanskrisen hårt mot näringslivet och inte minst fordonsindustrin. Under ett antal år var kronan högt värderad, vilket ställde till det för svenska företag.
 
Inget ni kunde råda över alltså? Men det var väl också rätt mycket stök med dåvarande Exportrådet?
– Ja, men vi gjorde rätt i att lägga ihop Invest sweden och Exportrådet till Business Sweden. Det är bra att ha både export och investeringar samlade.
 
Dagens Opinion har sökt en kommentar från Mikael Damberg.