Som vanligt håller Bil Sweden till på högskolan i Visby under politikerveckan där de planerat ett stort antal seminarier som rör deras kärnfrågor. Det handlar om alltifrån kompetensförsörjning till körkortsfrågan, från kollektivtrafik till luftkvalitet.
 
För första gången gästar också cheferna för de stora biljättarna AB Volvo, Volvo Personvagnar och Scania.
 
Till exempel inviger Volvo Personvagnars vd Håkan Samuelsson, som hittills varit medieskygg i Sverige, en bilutställning på Skeppsbron på måndagseftermiddagen, medan Volvos vd Olof Persson pratar kompetensförsörjning på ett seminarium på onsdagen tillsammans med Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg, Moderaternas skolpolitiska talesperson Tomas Tobé och Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist.
 
– Det är ett kvitto på att de har ett intresse att följa med på plats. Vi tycker att det är kul att de är fysiskt på plats, vilket ger möjlighet att lära känna dem. Så enkelt är det i Almedalen, där man bara kan ställa en fråga till dem och få svar, säger Bil Swedens vd Bertil Moldén.
 
Branschföreningen har som vana att alltid försöka ”matcha” ihop sina medlemsföretags chefer med olika ministrar på seminarierna. Men i år har det dock inte gått så bra. Dessutom är det fem statsråd som valt bort Visby överhuvudtaget.
 
– Vi är besvikna och vi beklagar att de inte ens kommer till Almedalen, säger Bertil Moldén som dock inte vill säga vilka det rör sig om.
 
Som vanligt kommer han att fråga ut olika makthavare i ”Heta stolen” under veckan. Till skillnad från ifjol blir det inga rikspolitiker som sätter sig i stolen den här gången.
 
– Vi vill inte gå alltför långt ner i organisationerna. Hittar vi inte ministrar så är det bättre att gå till exempelvis myndigheter, som Trafikverket, säger Bertil Moldén.
 
En som bjudits in är dock Gudrun Schyman.
 
– Vi försöker ha lite glimten i ögat när det gäller Heta stolen och hålla så hög nivå som möjligt med folk som bjuder på sig själva.