Det sade Miljöpartiets båda språkrör på en pressträff i dag, där de också riktade kritik mot statsminister Fredrik Reinfeldt som de anser ”låser fast Sverige” i en blockpolitik genom att sätta Alliansen mot den rödgröna oppositionen.
 
– Det är ej ärligt att låtsas veta hur valresultatet kommer att se ut, sade Gustav Fridolin som menade att Miljöpartiet vill bryta upp blockpolitiken.
 
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och partisekreterare Carin Jämtin meddelade i dag på DN Debatt att de håller dörrarna öppna för samarbete med alla partier, förutom Sverigedemokraterna.
 
Till Dagens Opinion säger partiets andra språkrör Åsa Romson att de välkomnar Socialdemokraternas besked som de tycker tydligt visar att de dels vill gå till val med sina egna prioriteringar, dels är beredda att ”ta sitt ansvar och samverka brett och kanske på olika sätt, beroende på valresultat”.
 
Under pressträffen ville språkrören inte säga vilka andra partier, förutom Socialdemokraterna, som de kan tänkas bilda en regering med.
 
– Det vi säger är att Socialdemokraterna är vår naturliga samarbetspartner. Utöver det, för att kunna bilda en regering, så måste man titta på politiken och då är det snarare upp till de andra partierna att svara på om de skulle kunna ställa upp på en politik som vi utformar nästa mandatperiod. Men vi vill i dag inte recensera andra partier, säger Åsa Romson.
 
Kan ni tänka er att samarbete med andra allianspartier, utan Socialdemokraterna?
– Vi har inte sett någon sådan möjlighet i de resonemang som finns nu. Också därför att det samarbetsklimat som finns med minoritetsalliansregeringen är ganska dåligt i riksdagen. Allianspartierna jobbar hårt på att tjäna ihop sig och det försvårar ju naturligtvis för breda samtal innan valet om hur man faktiskt kan hitta lösningar på en del politiska frågor som kräver lösning, som socialförsäkringen.
 
Socialdemokraternas besked har inte precis mottagits med öppna armar av de borgerliga partierna. Till exempel kallar socialminister Göran Hägglunds (kd) presschef Johan Ingerö utspelet för ett ”icke-besked”. För Folkpartiet är ett samarbete med Socialdemokraterna inte ”aktuellt överhuvudtaget” och de anser att beskedet bara är ren "nonsens”.
 
– Den kritiken kommer ju därför att de naturligtvis tjänar på att ha en bild av att det enda tydliga i svensk politik är Alliansen. Men nu tror jag inte att de flesta svenskar ser varför vi ska fortsätta med deras politik, och om alla partier ens kommer att finnas kvar i riksdagen, säger Åsa Romson.
 
Hon anser inte att Alliansen är ett särskilt tydligt alternativ heller.
 
– Det enda vi med tydlighet vet är att ingen i dag kan förutse exakt hur mandaten utfaller efter ett val, och det ska vi inte heller göra eftersom det är upp till väljarna, fortsätter hon.
 
Det är stenhårda förhandlingar mellan regeringspartierna, som ändå står nära varandra. Går det att lägga en budget mellan Miljöpartiet, Socialdemokraterna och ett eller flera allianspartier?
– Jag har förstått att det är stenhårda samtal inom Alliansen, men sedan ser man ju vilka som är mest stenhårda och vilka som får ut mest av politiken. Hur olika allianspartier agerar efter ett val där Alliansen har förlorat tror jag inte går att förutse i dag, säger Åsa Romson.
 
– Vi fick några besked på morgonen från Annie Lööf (c) och Jan Björklund (fp), men jag tror att de i realiteten att inte vet vad deras partier vill. Utan de kommer precis de rödgröna gjorde efter förra valet att göra en eftervalsanalys för att se varför deras alternativ inte vann.
 
Socialdemokraterna, säger ni, är er naturliga samarbetspartner. Vänsterpartiet då?
– Vi har ju samarbeten med Vänsterpartiet lokalt på många håll och vi gör reservationer här i riksdagen gemensamt. Det finns tydliga kontaktpunkter, vi ser inget konstigt med det. Men vi jobbar ju i riksdagen, om man tittar på innehållet i en del skrivningar, med andra partier också. Det är inte bara svart och vitt och det är det som är bra med det socialdemokratiska beskedet. De öppnar en valrörelse friare på blockpolitik än vad det varit på länge, avslutar Åsa Romson.