Och församlingen hade skäl att fira. Partiet, som bara har 1,5 år på nacken, är nu Göteborgs näst störst parti med 17,2 procent (valnatt). Socialdemokraterna mäktade med 20,3 procent, en minskning med 2 procentenheter jämfört med förra valet.

Partiledaren, det tidigare moderata kommunalrådet Martin Wannholt, är nöjd med resultatet.

– Vi har drivit en lång, härlig, valrörelse med små resurser och mycket arbete från frivilliga volontärer. Då känns det ju fantastiskt att få landa in ett sådant här resultat, säger Martin Wannholt till Dagens Opinion, som följer valvakan på plats.

Under kvällen skickade Göteborgsmoderaternas ledare Jonas Ransgård ut en, vad det verkar något halvhjärtad trevare, till sin forne partikamrat. Jonas Ransgård håller, liksom övriga borgerliga partier och rödgröna partier, dock alltjämt dörren stängt för att ge Demokraterna inflytande över hjärtefrågan om Västlänken – infrastrukturprojektet  som Demokraterna vill stoppa och som är själva grundbulten till den gula framgångssagan.

Vad säger du om Moderaternas invit?

För det första var det dumt att komma med det via medierna och för det andra vet han vårt förhandlingsbud, vilket han ignorerade att kommentera. Det var nästan lite oförskämt, faktiskt.

Ikväll ställer Martin Wannholt väckarklockan på 05.30.

–  Sen sätter vi oss och räknar, ringer och väntar.

Till vem går första samtalet?
– Det är inget jag säger i medierna.

 

Oscar Örum