Under den förra Alliansregeringen rörde inte de borgerliga partierna Las, Lagen om anställningsskydd, även om den dåvarande finansministern Anders Borg (m) har sagt att det var något han ångrade.
 
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson har dock lämnat beskedet att en Alliansregering kommer att se över Las. Framförallt handlar det om att kompetens ska väga in högre än antal år på ett jobb, när medarbetare måste lämna sina jobb.
Johan Ulvenlöv, som leder LOs valkampanj, mobiliserade direkt  när han nåddes av Moderaternas besked.
–  Vi började redan i går. Nu ligger ligger förslaget på bordet. Alla löntagare berörs och det ska vi föra in i alla samtal i den halva miljon samtal (som LO ska göra i valrörelsen).
För LO är det drastiska nyheter att Las ses över.
– De vill plocka bort turordningsreglerna. Det är ett jättestort ingrepp. Lägger man till de otrygga anställningarna, blir konsekvensen att man blir provanställd på livstid, med Moderaternas förslag. Det ser vi på med väldigt onda ögon.

Varför tror du att Moderaterna har svängt om?
– Jag tror att de har gett efter för påtryckningar från Svenskt Näringsliv. Det ser ut att vara ett beställningsjobb. Moderaterna har inte heller varit bekväma med att prata om det (förslaget) efter att de har fått massiv kritik från fackförbunden. Det här berör ju miljontals löntagare. Nu försöker de (Moderaterna) att slingra sig. Men det här kommer vi inte att släppa. Det är själva kärnan i anställningstryggheten och jätteviktigt för alla löntagare. Det är därför vi ser reaktioner från alla fackförbund.

Får ni en möjlighet att driva opinion nu?
– Konfliktlinjen blir väldigt tydlig. Det kan i någon mån vara positivt. Men det finns inget positivt alls i förändringen. Tvärtom.