– Det där är det yttersta exemplet på hur skevt det kan bli när vinstintresset får styra i välfärden. Trots politikerns löfte har det inte hänt någonting. Man har inte skärpt regelverket i någon större omfattning kring möjligheterna att göra stora vinster, säger Tobias Gerdås, kommunikatör på LO.
 
Flera medier har i dag rapporterat om de stora bristerna på Hälsans förskola som enligt Uppdrag Granskning ska ha haft en matbudget på nio kronor per barn och dag. I programmet, som sänds ikväll, berättar en chef på en numera nedlagd förskola att barnen ska ha serverats knäckebröd och vatten till frukost, trots att företaget gått med vinst.
 
Detta har fått LO att reagera – som nu, redan innan programmet sänts, tagit fram en annons där man riktar kritik mot Fredrik Reinfeldt och regeringens politik.
 
Budskapet i annonsen, som anspelar på Uppdrag Granskning-avsnittet med en bild på ett knäckebröd och ett glas vatten, är att sänkta skatter och vinstintresse fått gå före mer resurser i välfärden.
 
– Vi har så klart inte sett programmet, men har förstått att det handlar om att barn får äta knäckebröd och dricka vatten istället för att få näringsrikt mellanmål, med priset att ungarna får en sämre barnomsorg för att ägarna ska plocka ut mer pengar. Det är oacceptabelt. Det blir man vansinnig att höra om, säger Tobias Gerdås.
 
Annonsen ska gå i LO-tidningen Arbetet samt ETC. LO kör även annonsen i sociala medier. Centralorganisationen tittar också på att köpa mer annonsutrymme i andra medier.
 
– Vi ser det som en del i vår valrörelsesatsning som sedan kommer att kulminera i att vi lanserar vår valkampanj den 28 april, säger Tobias Gerdås.
 
Tobias Gerdås berättar också att de ser oroligt på hur regeringen flera gånger försökt göra ”retoriska omsvängningar” där man tonar ner ”konfliktytorna både på jobb- och välfärdsområdet”.
 
– Som facklig centralorganisation kommer vår roll i valet att vara att påpeka den väldigt höga arbetslösheten och det kommer vi jaga Reinfeldt på hela vägen fram till september. Vi kommer också jaga på i frågan om välfärden. För 140 miljarder kronor i sänkta skatter får effekt för undersköterskor, sjukvården, barnskötarna och de som jobbar i hemtjänsten, säger han.