Våldsbrott och avrättningar inom den kriminella världen har blivit något av en vardag i det som var ett tryggt land att leva i. Många människor jag känner som har invandrat från Mellanöstern, Grekland, fd Jugoslavien etc., liksom jag själv, känner inte längre igen landet som vi flyttade till.
Innan valet 2014 pratade den dåvarande oppositionen om att Sverige har blivit kallt och att detta minsann berodde på alliansregeringen, som har egentligen hyllats i hela världen (förutom här hemma). Om Sverige var kallt innan 2014 så har det blivit helt sjukt 2017. Vi har numera grupperingar av kriminella ungdomar i allt lägre ålder som avrättar varandra, och deras svans i form av ouppfostrade tonåringar med flockbeteende som misstror samhället och hatar allt som har med Sverige att göra. Ja, förutom att begå brott i landet. Och blir man tagen av polisen så får man lämna polisstationen i princip inom några timmar. Det ställs inga krav på någon längre, förutom på vanliga medborgare. Man kan alltså förlora sitt körkort direkt om man har kört för fort, men om man har hittats med ett vapen får man gå hem och konsekvenserna får vänta ett tag, och tills dess så har man hunnit begå nya brott. Hör och häpna, en person kan bli av med sitt jobb vid fortkörning, och en kriminell sporras att begå nya brott. Jag är medveten att det inte är det man vill, men det är precis det som systemet resulterar i. Man blir förundrad över handlingsförlamning inom det svenska rättsväsendet. Kritikerna många gånger förlöjligas eller stämplas som knäppa rasister eller rättshaverister. Även om man menar att poliser gör sitt yttersta är det inte det man mäts på. Man mäts på resultat på gatan, inte hur stressigt man jobbar eller hur mycket man springer mellan korridorerna. Klagar man på att Polismyndigheten saknar resurser så får man då leta problemet hos Justitiedepartementet som fördelar resurserna.
 
Och vad är lösningen? Enligt min mening så borde man massanställa civila administratörer inom polisväsendet så att poliser kan göra sitt jobb ute. Våldsbrott borde straffas hårt. Ungdomar som springer på gatan borde man "ta hand om" på ett enklare sätt, och skicka sedan faktura till föräldrarna. Det skulle "motivera” föräldrarna att själva ta hand om sina barn, istället för att inte bry sig om vad killar gör ute på kvällarna eller varifrån dom får pengar till den dyra jackan. Fler krav och mindre kravlöshet i skolan. Tuffare utbildningskrav skulle sysselsätta många ungdomar utan vettiga fritidsintressen som är nu ute på gatan. Ordningsvakter som hjälper polisen och säkrar trygghet på gator och torg, var ett tidigt förslag från oss som nu faktiskt införs (på prov) i Husby. Arbetsförmedling som har blivit en bidragsförmedling är ett problem i sig. Lägre trösklar till arbetsmarknaden skulle underlätta för många i utanförskap. Vi behöver reformer på många nivåer.
 
Det är konkreta åtgärder vi borde prata om, istället för att slösa tid och energi på att diskutera vad presidenten i USA tycker om läget i Sverige. Den här utvecklingen får bara inte fortsätta. Medborgarna kräver det.
Aleks Sakala, ordförande Kistamoderaterna