Vänsterpartiets förra partiledare Lars Ohly har haft det tufft på arbetsmarknaden men har nu som 62-åring landat ett nytt jobb.

Från första augusti är Lars Ohly förbundssekreterare på förbundet Verdandi, ”arbetarnas socialpolitiska organisation”.

– Jag sökte som vanligt på en annons och blev kallad till intervju, berättar han.

Vad ska du göra?
 – Förbundet har ett kansli med sex anställda och jag ska vara ansvarig för det. Jag ska se till att förbundsstyrelsen och verkställande utskottet kan fatta bra beslut och utföra sitt arbete. Jag ska se till att förbunden i hela landet får goda förutsättningar och jag ska jobba med opinionsbildning i våra viktigaste frågor: bekämpa fattigdom och missbruk, stå upp för en välfärdspolitik, jobba mot rasism och homofobi och arbeta för jämställdhet.

Lars Ohly hade länge svårt att få ett jobb, trots meriten av att ha varit partiledare för Vänsterpartiet.

– Arbetsmarknaden är ganska dålig om man inte är någon med goda kontakter, och jag hör inte till en av dem. Jag har sökt många jobb och är glad över att ha fått den här möjligheten.

Lars Ohly jobbade också som ordförande på organisationen Funktionsrätt, men petades i början av 2018 efter att han anklagats för sexuella ofredanden på ett partievenemang. Lars Ohly bad om ursäkt för ”olämpligt beteende” och den polisanmälan som gjordes ledde inte till någon utredning. Kan händelsen ha påverkat Lars Ohlys möjligheter på arbetsmarknaden?

– Det är klart att den har gjort. Det är inget jag kan påverka på annat sätt än att visa vad jag går för, kan och vad jag gör.

Slutligen, vad får du för lön?
 – 49 800 per månad.