SVT Stockholm anser att Länsstyrelsen i Stockholm inte vill svara på frågor och försöker efterforska källor. Men länsstyrelsens kommunikationschef Jonas Johansson fortsätter att vara bestämd med att SVT Stockholm gjorde ett dåligt jobb vid granskningen av länsstyrelsens sätt att hantera rösträkningen vid valet 2018.

Länsstyrelsen har tagit fram en lista på uppgifter som SVT Stockholm men som länsstyrelsen anser vara felaktiga och som den statliga tv-kanalen inte haft täckning för. Det handlar bland annat om uppgifter om systematiskt röstfusk och ”indikationer på fel i rösträkningen”, enligt länsstyrelsen.

I förra veckan berättade SVT Stockholms chef Geronimo Åkerlund för Dagens Opinion hur han ser på Länsstyrelsen i Stockholms agerande. Geronimo Åkerlund anser att SVT Stockholm har gjort sig otillgängliga och inte ställer upp på intervjuer, något han anser ”anmärkningsvärt med tanke på att länsstyrelsen är statens förlängda arm.

”Geronimo Åkerlund försök att blanda bort korten imponerar inte. Detta är inte en diskussion om att efterforska källor utan om att ifrågasätta om SVT Stockholms reporter över huvud taget har några källor till de påståenden de kommer farande med och vill att Länsstyrelsen ska kommentera. Varken för tittarna eller för oss har de övertygat på den punkten”, säger Jonas Johansson, via mejl.

Han anser fortsatt att SVT Stockholms reporter har brustit.

”SVT Stockholms ansvarige utgivare försöker spela upp ett drama om granskaren med de ädla syftena som blir stoppad av den elaka kommunikationschefen som gör sig omöjlig att nå och som begår våld på grundlagarna. Som retoriskt grepp hade det kanske funkat för en redaktör på 90-talet men nu blir lite genant. Det är inte svårare än att de gjort ett dåligt jobb och att det blir stökigt när någon påpekar det och samtidigt är väldigt konkret i sin kritik”.

Jonas Johansson vill ha SVT Stockholms kort på bordet:

”Man kan också konstatera att Geronimo Åkerlund är väldigt imponerad av den research han påstår är gjord och lyfter fram att det är en av Sveriges mest välmeriterade granskande reportrar som gjort dessa inslag. Då vore det väl föredömligt om de redovisade researchen också – på samma sätt som exempelvis Uppdrag Granskning gör.”