Initiativtagare är hållbarhetskonsulten Johanna Parikka Altenstedt, som har startat en namninsamling för att få ihop de 1 500 namn som behövs för en rikslista till valet 2014.
– Vi satte i gång på allvar i slutet av september. Vi har fått in 300 namn via en namninsamlingslista, genom epost har vi fått in ytterligare 100 och så har vi fått in en hel del via Facebook, berättar Johanna Parikka Altenstedt.
 
Hittills har namninsamlingen varit öppen, men partiet startar nu en sluten lista som notarius publicus ska administrera.
 
– Många är ängsliga och oroliga för exempelvis varghatare och vill inte fronta med namn och personnummer.
 
Förebilden är Nederländerna där ett motsvarande parti ska finnas.
– Mycket av politiken påverkar djuren på något sätt. Djur är en ekonomisk råvara för mat och kläder i Sverige. Men de har inget ombud, ingen rösträtt. Samtidigt visar forskning att djur som hundar tänker mer än vad man tidigare trott. Det kändes som om det saknade det perspektivet i svensk politik.
 
Vad har ni för mål?
– Att få in djurperspektivet i beslutsfattande på samma sätt som en gång gjordes med kvinno- och barnperspektiv, som i dag är helt normala. Vi vill föra in grundperspektivet att djur inte bara är nyttiga. Vi har inte för många djur på den här planeten.
 
Och till valet 2014?
– Jag hoppas att vi får en rikslista och kan visa de gamla partierna att de är hopplöst efter när de bara ser djur ur nyttoperspektivet och inte ser värdegrundsförändringen mot att djur är mer avancerade varelser än vi trott. Inget parti sköter sig. Vi har ingen djurpolitik. Jag är säker på att vi får massor av röster. Till och med Turkiet har ett parti för djuren och Indien har en minister för djuren rätt.
 
Ska du bli partiledare?
– Det finns många kompetenta politiker från både höger och vänster som kan sitta på den posten. Jag är inte intresserad. Jag vill bygga och få i gång partiet.
 
Vilka andra är inblandade i partiet?
– Jag har lovat att inte säga några andra namn.