Kommunal hoppar av LO-samordningen – ”komplicerat” för Svenskt Näringsliv

Även in i denna avtalsrörelse går LO in splittrat.

År 2015 gick fackförbunden in i avtalsrörelsen var och en för sig. Inför den stundande avtalsrörelsen har Kommunal hittills sagt att förbundet lämnar samordningen.

”Vi kan inte ställa upp på ett förslag som inte ens skulle ge ett par tior extra till kärngrupper i vård, skola och omsorg”, förklarar Kommunals ordförande Tobias Baudin, på förbundets sajt.

Kommunal krävde också en ”möjlighet att också kunna kräva mer till nyckelgrupper med yrkesutbildning”.

”Yrkesutbildning måste få löna sig även i välfärden. Det har vi inte fått stöd för i LO. Därför väljer vi att driva vår egen avtalsrörelse”, fortsätter Tobias Baudin.

Frågan är nu om även de fem förbunden inom 6F också ska lämna samordningen?

Mattias Dahl, vice vd och ansvarig för arbetsgivarfrågor på Svenskt Näringsliv ger på organisationens hemsida sin syn på sprickan inom LO.

”Våra förbund kommer att förhandla med LO:s förbund alldeles oavsett, men det viktiga för oss är att bena i vilka krav LO och deras förbund kommer att ha i avtalsrörelsen”, säger han, och vidare:

”Det som sticker ut här är att Kommunal kliver av för att de vill ha mer. I mina öron är det ett konstigt resonemang. Varför skulle de ha mer när vi inte ens vet vad märket blir. Det är ju långt kvar”.

Svenskt Näringsliv visar ingen större entusiasm över oenigheten på löntagarsidan:

”Det är mer komplicerat när LO inte håller ihop än när de håller ihop”.