I söndagens Aftonbladet behandlades turbulensen kring ledarsidans krönikör Fredrik Virtanen som av flera kvinnor utpekats som våldtäktsman och som också dömts för kokaininnehav.
 
Ledartexten skrevs av chefredaktören Karin Petterson, en av Aftonbladet högsta och viktigaste chefer. Som ansvarig för ledarsidan är hon också Fredrik Virtanens närmaste chef. I sin text hyllar hon Virtanen som "en briljant skribent med stort patos".
Karin Pettersson skriver också att hon känt honom som "en god kollega och kamrat".
 
I artikeln tar hon också upp att det finns rester av en sexistisk kultur i väggarna på Aftonbladet. Ändå undrar hon varför så många duktiga mellanchefer och lovande tjejer slutar på tidningen. Som högste chef borde hon inte bara undra, varför gjorde hon inget vilket borde ha varit självklart i den höga position hon har? Varför intervjuade hon till exempel inte de duktiga kvinnorna som flydde från tidningen? Tjänstefel kan man väl kalla det.
 
I hennes ledare skriver Karin Pettersson också om ett samtal på en kolumnistmiddag med en av Aftonbladets tidigare chefredaktörer, det är mig hon syftar på. Vi känner inte varandra men jag ville gärna diskutera ledarsidans förhållande till socialdemokraterna. Vi var absolut inte överens.
Att Karin Pettersson avskyr mig är ingen hemlighet eftersom jag vid flera tillfällen offentligt kritiserat den sossefiering av ledarsidan som infördes när Karin rekryterades direkt från Sveavägen 68 efter att socialdemokraterna förlorade valet 2010. Hennes uppgift från minoritetsägaren LO var och är att driva socialdemokratisk propaganda. Men inte nog med det. Hon politiserade även de allmänna nyhetssidorna vilket många fler än jag haft synpunkter på. 
 
Karin Pettersson har verkligen lyckats med sitt uppdrag. Utåt är hon noga med att Aftonbladet har en oberoende socialdemokratisk inriktning men sanningen är att hon är på väg att förvandla tidningen till en husbondens röst.
 
I dag är det kulturchefen Åsa Linderborg, också en av tidningens högsta chefer, som svingar sin penna.
Precis som sin kollega Karin Pettersson tar hon tydligen inget ansvar för hur kvinnor behandlas på Aftonbladet. Istället slår hon vilt mot de medier som granskar Aftonbladets innersta liv.
Också jag får en släng av sleven efter att ha intervjuats av Svenska Dagbladet angående Virtanens kokainmissbruk. Jag berättade i intervjun att Virtanen fick en varning av mig och att han berättade hur det är att ligga med kvinnor när man har kokain i kroppen. Jag har inga problem med att stå för det uttalandet i SvD. En dryg månad efter samtalet med Virtanen slutade jag på Aftonbladet. Därefter dömdes Virtanen för innehav av kokain. Några år senare anklagades Virtanen för våldtäkt av Cissi Wallin. Det vore klädsamt om Karin Pettersson och Åsa Linderborg tillsammans med dåvarande ansvarige utgivaren tog sitt ansvar. Det var ju de som lät Virtanen hållas.
 
Anders Gerdin, konsult och tidigare chefredaktör på Aftonbladet