DN skulle enligt ett pressmeddelande ha fått priset för så kallade ”frysboxen”. Uppgifterna byggde dock på ett utskick från sajten vetenskap-folkbildning.nu, som har startats för att kritisera föreningen Vetenskap och folkbildning. Informationen finns ännu kvar på sajten. 
 
– Jag fick ett pressmeddelande. Redaktionen fick ett. Det var undertecknat av en person som påstod sig komma från Vetenskap och folkbildning och de hade utsett årets förvillare. De delar också ut pris till ’årets folkbildare’, men det var inte klart än. Det fanns en länk till Vetenskap och folkbildning. Det såg seriöst ut, så jag tänkte att jag kunde skriva några rader, säger Helena Giertta.
 
Hur upptäcktes felet?
– Jag fick omedelbart ett mejl från en av dem som sitter i styrelsen för Vetenskap och folkbildning. Jag bytte ut artikeln mot en rättelse. Det tog tio minuter kanske.

Vad har ni för rutiner kring pressmeddelanden?
– Generellt ska vi inte skriva från pressmeddelande, men just när det gäller pristagare, att den enda eller andra har fått ett pris och som vi inte vill göra något större på, har vi tyckt att det är okej. Men det kommer inte att hända hädanefter.

Är detta en spegling av ett mer uppdrivet tempo och mindre resurser för redaktionerna?
– Alla här har semester utom jag. Jag skulle skriva några saker. Och det händer ganska lite saker i dag. Det var ett dåligt jobb av mig. Jag har väl varit ledig för länge.
Är det straffbart att luras på detta vis?
– Om man vill skulle man säkert kunna driva det, men det är inget jag ska göra. Det här är fruktansvärt pinsamt och jobbigt och sådant vi inte får göra. Det är bra så. Nu efteråt ser jag att mejlet är en bluff.
Helena Giertta lägger till:
– Det är inte roligt att bli lurad. Jag hade nog en lägre uppmärksamhet. Men garden ska vara uppe hela tiden. Den får inte sänkas.