Johan Norberg fastnade för Centerpartiet när han följde den svenska debatten om övergångsreglerna för arbetskraft kommandes ifrån, de då nya, EU-medlemsländerna i Östeuropa. 
 
– För mig var det lite av en ögonöppnare då jag inte tidigare sett på Centerpartiet som liberala i den meningen. När Göran Persson (s) talade om ”social turism” tog Maud Olofsson (c) tydlig ställning för samtidigt som Folkpartiet och Moderaterna började vackla i frågan. 
 
Därefter har Centerpartiet ofta haft en vassare liberal politik är Folkpartiet, enligt Johan Norberg. Det är anledningen till att han på senare tid lagt sin röst på Centerpartiet. 
 
– Ja, jag har röstat på Centerpartiet de två senaste valen, men det är inget som jag har gjort systematiskt tidigare. Mitt engagemang började med en nyfikenhet över vad det var för liberala strömningar som jag började märka av inom partiet. 
 
Han är inte medlem i Centerpartiet, men när partiet nu arbetar fram ett nytt partiprogram som ska presenteras i mitten av december fick han ett samtal från programgruppens ordförande tillika stadsmiljöborgarrådet Per Ankersjö (c). Johan Norberg fick i uppdrag att skriva en essä. Resultatet blev ”Tillbaka till rötterna – tankar om en jordnära politik” 
 
Hur inblandad är du i arbetet med att utforma Centerpartiets nya partiprogram?
– Inte alls. Däremot har Centerpartiets idéprogramsgrupp velat ha en hel del input i arbetet med programmet. De vände sig till mig och ville att jag i en essä skulle beskriva hur det går er röd tråd mellan partiets tradionella frågor om landsbygdspolitik och den moderna liberalismen. 
 
Vad är den röda tråden?
– Bakgrunden är att det finns många som tycker att det är märkligt att Centerpartiet har börjat torgföra sig som ett liberalistiskt parti. För mig är det inget konstigt. Det finns en liberalistisk tradition inom partiet som exempelvis under mitten av 1800-talet uttrycktes i form av krav på frihandel. 
 
Är det din uppgift att hjälpa Centerpartiet att definiera den liberalism som de nu ska torgföra?
– Vilka deras avsikter är får du fråga dem om, det är Per Ankersjö som leder det arbetet. Men Centern har tidigare letat sig fram till en ideologi och har hittat på sina egna begrepp. Ett begrepp som ”ekohumanism” har kanske varit främmane för de flesta och ur ett akademiskt perpektiv har det varit oklart vad som egentligen avses, säger Johan Norberg och fortsätter.
 
– Mer nyligen har det uppstått ett intresse för hur deras idéer passar in i ett mer vedertaget perspektiv. Det är därför som jag, som är oberoende liberal, har kallats in.
 
Har du andra uppdrag för Centern?
– Det är första gången. Men jag har föreläst för dem lite här och där tidigare, bland annat tre föreläsningar hos Stureplanscentern. 
 
Stureplanscentern kallar dig ”vår vän och stora inspirationskälla”. Hur ser du på det?
– Det är ju en av mina favoritpartigrupperingar. Det är inte ofta du hittar en så nyfiken och dynamisk grupp. De gifter ihop traditionella centeridéer med liberala influenser utifrån på ett sätt som gör dem kreativa och spännande. Dessutom är det kul att enbart med sin existens och sitt namn provocerar. 
 
Vad är din relation till Stureplanscentern?
– Jag känner många av dem ingående och betraktar flera av dem som goda vänner. Till exempel Christer Mellstrand (c) och Johan Hedin (c), som nu sitter i riksdagen.
 
Kommer göra fler uppdrag för Centerpartiet?
– Det vet jag inte. Det är ingen ambition som jag har, men jag är inte heller helt främmande för det. 
 
Läs mer om både Stureplanscentern och en längre intervju med Johan Norberg i senaste utgåvan av Veckans Brief.
 
Oscar Örum