Det blir en JKL-konsult och tidigare medarbetare som ska hjälpa Sveriges nya EU-kommissionär med det kniviga uppdraget att sköta kommunikationen kring frågorna migration och säkerhet.

Uppdraget går till Anna Helsén, som har jobbat som journalist, presschef hos dåvarande statsminister Göran Persson (s) och partiledare Mona Sahlin (s) och som presschef på banken SEB och de senaste åren som kommunikationskonsult på JKL.

Hur gick det till när du fick jobbet?
– Vi har haft kontakt.  Vi känner varandra, men inte väl. Vi har aldrig jobbat med varandra och känner inte varandra privat, det har vuxit fram, säger Anna Helsén.

Ylva Johanssons portfölj brukar beskrivas som en av de tuffaste.

– Det är det som gör att det blir intressant. Det är oerhört viktigt hur vi pratar om migration, gränsen för vilket ansvar man har för andra och kostnaderna för det. Ord och uttryck kommer att få en väldigt stor betydelse. Jag skulle vilja att vi pratar om det med en kombination av tydlighet och respekt.

Anna Helsén delar kommunikationsuppdraget i teamet runt Ylva Johansson med irländaren Brian Synnot, som tidigare har jobbat inom kommissionen.

– Han kan systemet, jag kommer också att vara en lina hem.

Vad ska hända när du kommer till nya jobbet i januari?
 – Då har de jobbat på ett tag. Jag kommer att få lära mig alla irrgångar i Bryssel. Jag var där som journalist och med Göran Persson, men det finns fortfarande kringelkrokar att lära sig. Så måste jag förstå frågorna i portföljen i grunden. just nu läser jag en kurs om mänskliga rättigheter och migration vid Högskolan i Dalarna, det passar bra. Det är inget litet uppdrag Ylva Johansson har att få fram en kompromiss mellan EUs medlemsländer.

Vad får du för lön?
– EU har ett lite speciellt system, så jag vet inte det, vilket är en förvånande upplevelse. Jag tror att det blir ungefär 6 000 euro netto (runt 63 000 kronor per månad). Det är ett system där man får en preliminär lön och sedan får visa upp alla sina intyg som pappersoriginal. Det har stor betydelse om man har en examen som ska vara mycket formell. Det har inte jag, även om jag har mycket och bra utbildning.