Den nya valstugan är byggd i duplext rostfritt stål, ett avancerat höghållfast, som är underhållsfritt i mer än 100 år och vars kostnad uppgick till 20 000 kronor. Sverige står för hälften av världsproduktionen av stålet.

– Genom att bygga något fysiskt i stål i Almedalen vill vi påminna politiker, opinionsbildare och andra samhällsaktörer om stålindustrins vikt för Sverige, säger Anna-Karin Nyman, kommunikationsdirektör på den svenska stålindustrins branschorganisation, Jernkontoret.

I valstugan kan Almedalsbesökarna träffa företrädare för stålindustrin och bland annat ta del av programmet Tolv reformer för gruv- och stålnationen Sverige. 

– Det är tolv konkreta förslag till politiker som vi hoppas se i deras valmanifest senare i år. Vi uppmanar dem att sno med stolthet från programmet. Steal with pride, som vi säger. 

Valstugan invigs tisdagen den 3 juli i Almedalen av Martin Ådahl (c) och kommer senare att ställas upp i Kungsträdgården under den sista veckan i augusti inför valet.

– Vi frågade flera partier och Martin Ådahl hade tid att medverka. Centerpartiet har även en bra koppling landsbygden vilket passar oss då våra företag ligger på landsbygden och därmed är viktig för stålindustrin, säger Anna-Karin Nyman, som hoppas se samtliga partier besöka valstugan i augusti. 

– Vi hoppas att alla partier har möjlighet att besöka valstugan åtminstone en gång under den sista veckan i augusti då den står uppställd. Alla är inbjudna.