Partierna bakom Januariöverenskommelsen, regeringspartierna S och MP samt L och KD, kommer att lägga ytterligare 5 miljarder för 2020 och även för 2021. Januaripartierna har också förhandlat sig fram samt riktade satsningar till rättsväsendet, Säpo, domstolsverket, kriminalvården och Säpo.

Det berättade partierna på en gemensam presskonferens där de politiska partiernas ekonomiskpolitiska talespersoner Karolina Skog (mp), Mats Persson (l) och Emil Källström (c) samt finansminister Magdalena Andersson (s) deltog. Alla fick inleda presskonferensen med att berätta om vilka budgetprioriteringar som gjort kömiljard, och karriärtjänster för lärare och sjuksköterskor.

Sedan kom pengarna fram på bordet.

– Vår tanke är att lägga in det i vårändringsbudgeten. De samtal jag har fört med Sveriges kommuner och regioner, så är tidpunkten för besked viktigare än tidpunkten för utbetalningar, kommunerna och regionerna har inte ett likviditetsproblem, säger Magdalena Andersson, men hon säger också att det inte är någon prestigefråga.

– Vi förutsätter att SD, KD och V respekterar den budgetprocess som har tjänat Sverige väl. Moderaterna bryter mot praxis. Den ordnade processen är fullt tillräcklig för att få ut medlen, säger Karolina Skog.

På presskonferensen fick också partierna möjlighet att presentera riktade prioriteringar i budgeten som 750 miljoner extra till rättsväsendet för brottsbekämpning, varav bland annat 410 miljoner ska gå till till domstolsverket samt pengar till Säpo, kriminalvården och migrationsdomstolar.

Hur insatserna ska finansieras togs inte upp. Det ska framgå i vårändringsbudgeten när den presenteras i sin helhet.

Dagens insats ska ses som en motattack mot förra veckans initiativ från Moderaterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna om att lägga ett förslag om extra pengar i finansutskottet.