Karin Nelsson, seniorkonsult på Inizio, tror inte på några större förändringar fram till valdagen.

– Det brukar vara små rörelser i slutet av valrörelsen. Man fokusera på enstaka mandat.

Jämfört med Novus, Sifo och Ipsos, leder Alliansen och Moderaterna och SD är inte näst största parti, hos Inizio. Karin Nelsson förklarar:

– Skillnaderna är ändå relativt små och vi ligger rätt lika. I flera barometrar är det väldigt jämnt mellan blocken. Man ska också komma ihåg att mätningar är förknippade med osäkerhet och att i detta skede spelar fältperioden, det vill säga när undersökningen är gjord, roll.

Varför pratar om opinionsinstituten om de rödgröna som ett block när S, V och MP inte har något valsamarbete?
 – Det är väl av hävd så att man ska kunna jämföra och alternativen väljarna har att välja på. Men många väljare, som kanske funderar på om de ska rösta på C eller MP, ställer sig frågan vilken statsminister de egentligen röstar på

Det tycks som om de olika opinionsinstituten visar störst skillnader bland de tre största partierna, S, M och SD. Är rörligheten störst där?
–   Delvis. SD-väljare har i högre grad redan bestämt sig. S-väljare är äldre och har också bestämt sig i högre grad än Moderaternas väljare. Det är stora rörelser mellan partierna inom Alliansen. Det finns SD-väljare som funderar på att stötta Kristdemokraterna för att få till ett regeringsskifte. Också M-väljare funderar på att stödrösta på KD, men nu när det tycks vända för KD, kanske de tänker på ett annat sätt.