INNOVATIVAST I ALMEDALEN. Juryn för utmärkelsen Innovativast i Almedalen har beslutat att inte delat ut något pris för 2019. Här är motiveringen.

Almedalen 2019 innebär en brytpunkt. Kurvorna som har pekat uppåt vad gäller antal besökare, arrangemang och ja, innovation pekade uppåt fram till 2018. År 2019 böjde kurvorna av.

Det har vi diskuterat i juryn till Innovativast i Almedalen, att flodvattnet drar sig tillbaka, att Almedalen kryper tillbaka en bit och återgår något till de mindre formaten, de mindre gesterna, mötena mellan människorna, samtalen. År 2019 är också året efter ett valår och inte de stora kampanjernas år utan tid för konsolidering och kontemplation.

Juryn har haft svårt att hitta något inslag som når hela vägen fram till Innovativast i Almedalen, något som känns helt rätt att dela ut ett pris till. Det brukar kännas när man har hittat hem. Men det hände inte i år. Vi hoppas på förståelse för det.

Vi har diskuterat ett antal kandidater. Några av dem har vi fastnat lite mer för. Juryn uppmärksammade Nordeas hisspitch i Techarenan. Inte helt nytt, men ett kul sätt att ”cut the crap” och berätta varför just ni är en innovativ startup kombinerat med möjligheter till sociala medier-content.

Företagarnas tårtmingel med pajdiagram som visar hur stor andel av de nya jobben som skapas av småföretag, är också ett kul grepp.

Det globala läkemedelsföretaget Takeda släppte in tungisar som Göran Persson, Stefan Löfven, Kungen, GW Persson i form av röstimitationer i sitt seminarium och kanske pekade ut riktningen för kommande innovationer i Almedalen: förnyelser av seminarier som mötesform.

Rauol Wallenberg Academys installation där folk uppmanas att lämna en viktig personlig sak för att inte glömma Förintelsen vid Hamnplan kopplade direkt till andra världskrigets tyska koncentrationsläger och berörde juryn.

Juryn diskuterade även en hel del Visual Agenda 2030 från Visual Sweden som ska göra det möjligt för användaren att interagera med FNs globala mål när deras symboler dyker upp under något av de 85 seminarierna som handlar om Agenda 2030.

Oxfams utsläppsobalans i form av tunga stenar testades också av juryn.

Även NTO Juniors ord-tröjor vid talen diskuterade juryn.

Men, som sagt. Inget bidrag räckte hela vägen denna gång. Dags att börja innovera för 2020.

Väl mött då.

I juryn för Innovativast för 2019 jobbade: Fredrik Andersson, grundare av Miltton Labs, Lina Boreson, affärsrådgivare på Smile Incubator, Karin Bäcklund, vd på Not Just Cake, Albin Falkmer, kommunikationschef för Samhall, Mikaela Hellberg, projektledare på Swedish Incubators & Science Parks, samt Rolf van den Brink, ansvarig utgivare för Dagens Opinion.