Flera aktörer nöjer sig inte med att sitta hemma och följa valet eller springa på partiernas valvakor. I stället ordnar man egna. Här är några valvakorna och valfrukostar.

 

Tidningen Fokus slår på stort i år håller till hos pr-byrån JKL, möjligen med stöd från Postnord, det har varit några turer där. På listan över kommentatorer står bland annat Göran Persson, Anna Kinberg Batra, Staffan Stern, Anna Grönlund Krantz och Johan Hakelius. Mingel hela natten utlovas.

 

Pr-byrån Hill+Knowlton håller traditionsenlig vaka. I panelen ingår Per Schlingmann, Stefan

 

Stern (igen), tidigare Ekot-journalisten Anders Jonsson, Karin Svensson Smith

 

(mp), ordförande i trafikutskottet, och just nu aktuella Caroline Szyber (kd). Den före detta

 

landslagskocken Isak Wiig bjuder på dryck och tilltugg under kvällen.

 

Även Stockholms Handelskammare håller på traditionen och arrangerar en valvaka med affischnamn som Maud Olofsson, Jan Scherman, Chris Heister och Stig-Björn Ljunggren.

Företagarna, Hallvarsson & Halvarsson och SSE Alumni Club håller valvaka i Rotundan på Handelshögskolan i Stockholm.

Även pr-byrån New Republic och tankesmedjan Fores håller valvaka i Stockholm  i Fores, lokalaer på Kungsbroplan 2, Stockholm.

 

När valvakan är över, är det naturligtvis dags att gå till någon valfrukost.

IVA ordnar en sådan där Pär Nuder och Anna Kinberg Batra diskuterar konsekvenserna av valresultatet för näringslivet.

Även Almega bjuder på valanalys och frukost på morgonen efter valet. I panelsamtalet deltar Anna-Karin Hatt, vd Almega, Stig-Björn Ljunggren, statsvetare, Mikaela Valtersson, vice vd Kunskapsskolan, Markus Uvell, vd Nordic PA research samt Andreas Åström, chef påverkan och kommunikation Almega.

Eller varför inte gå på morgonmys med valanalys med Günther Mårder och gäster som Maud Olofsson, Fabian Bengtsson och Sven Hagströmer hos Företagarna?

 

 

Hötorget eller Söder när partierna håller valvakor

Partipolitiskt engagerade i norr om Hötorget i Stockholm får se sig i månen efter närliggande valvakor, med ett enda undantag. För valåret 2018 är det Hötorget eller (S-öder om) Söder som gäller.

I år bryter flera partier tradition vad gäller valvaka. Moderaterna dristar sig att flytta, sin valvaka tidigare på provocerande nära håll till LO Borgen på Clarion Sign, till nybyggda Scandic Continental i Stockholm. Om detta har med Clarions ägare Petter Stordalens vänskap med Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven att göra är inte utrett när detta skrivs.

Allianskollega ett, Kristdemokraterna tar flashiga Brunkebergstorg i besittning med en valvaka som hålls på konst och designhotellet At Six, som nyligen har öppnats, av ja, Petter Stordalen. Petter tjänar pengar även på Liberalernas som självklart i liberalismens anda alltid väljer nya platser för sina konferenser, med undantag för riksmötet som ALLTID hålls i Västerås. Valvakan flyttar dock i år till Clarion Södermalm. Där höll för övrigt Socialdemokraterna sin vinnande valvaka 2014. Allianskollega nummer tre, Centerpartiet håller i år valvaka på den ganska posha restaurangen Haymarket, som inte bara bjuder på mat som behöver idisslas.

Liberalerna är inte ensamt parti på Söder. Nära intill, på Dbaser Hornstull håller Vänsterpartiet valvaka.  Partiet bryter därmed traditionen av att valvaka på Scandic Grand Central.

Det enda partiet som lägger sin valvaka utanför tullarna är Socialdemokraterna som har hyrt Färgfabriken. Regeringskollegan Miljöpartiet flyttar däremot från Söder och Kägelbanan till Nalen i centralaste Stockholm.

Den nordligaste valvakan, lite utanför riksdagsprotokollet håller Feministiskt initiativ som vågare sig ända till tassemarkerna vid Bryggarsalen på Norrtullsgatan.