Uppdraget att hantera Caremas kris är över. Nu kan Henry Sténson för första gången kommentera sina roller som konsult åt det utskällda vårdföretaget
2011 var ett händelserikt år för Henry Sténson. Under våren blev han vald till Moderaternas ordförande i Stockholm. Han blev formellt invald 11 maj.Han sa upp sig från sitt mångåriga jobb som Ericssons informationsdirektör.
 
Inte hade han en aning om att han skulle hamna på dubbla stolar i den absoluta politiska hetluften bara några månader senare.
 
Henry Sténson började sitt uppdrag på Brunswick i augusti. Han är anställd partner på byrån. De första veckorna jobbade han med en del uppdrag, bland annat för den nya kunden BP. Där hjälpte han sina förra koncernchef från Ericsson Carl-Henric Svanberg i hans nya roll som styrelseordförande.
 
Samtidigt började mediestormen blåsa upp kring vårdföretaget Carema med start i TV4 den 26 augusti då det berättades att Carema fått betala vite för att de inte utbildat personalen på Koppargården tillräckligt.
– Då var inte vi där som konsulter. Det var andra där, berättar Henry Sténson.
 
Carema Care anlitade Prime. Caremas moderbolag Ambea hade dock avtal med Henry Sténsons nya uppdragsgivare Brunswick. Under oktober ökar trycket när Dagens Nyheter sätter grävspaden i Carema, med kopplingar till vinster och riskkapitalbolag som undviker svensk skatt.
 
Den 6 november, när SVT Dokument sänder sin dokumentär Vi gav dem vår pappa, kommer uppdraget att hantera krisen in till Brunswick. Ett antal konsulter började jobba ute hos kunden 9 november som sitter i samma lokaler som Carema Care i Vreten i Solna.
– Vi blir ombedda av moderbolaget Ambea att ansluta oss. Jag fick frågan från min chef och gjorde min första dag den 11 november, samma dag som de äldres blöjor exploderade i medierna. Skälet att jag kom in är mina erfarenheter att hantera kriser. Kidnapping, börsras, flyplansolyckor. Säg mig en kris och jag ska berätta hur den ser ut inifrån.
 
Henry Sténson berättar att han samma dag som han tog uppdraget för Ambea, meddelade finansborgarrådet Sten Nordin och därmed ytterborgarrådet Joakim Larsson (m) om uppdraget.
– Jag gjorde det på mitt initiativ. Jag sa att vi inte skulle ha någon kontakt med varandra innan uppdraget var avslutat.
 
Vad fick du för reaktion?
– Jag skickade ett mejl och fick lite respons. Ur Sten Nordins synvinkel var det väl utmärkt att jag inte satte honom i ett läge där han inte kunde agera fritt.
 
Samma dag som Stockholmmoderaternas ordförande Henry Sténson börjar hantera krisen i Carema, kommenterar finansborgarrådet Sten Nordin att andelen (60 procent) av äldrevården drivs av bolag med riskapitalbolag som ägare i Dagens Nyheter:
”Det är olyckligt att de har en så väldig dominans”, sa han.

När mediestormen tog fart kring Carema och dess ägare, riskkapitalbolagen KKR och Triton, såg oppositionen sin chans att flytta fram positionerna och bland annat kräva reglering av vårdbolagens vinstuttag. Oppositionen kräver krafttag och vinner gehör.

 
Sten Nordin och Stockholms stad säger upp Caremas avtal för driften av Koppargården, en mediefråga som hamnar på bland annat Henry Sténsons bord.
Henry Sténsons roll diskuteras bland moderaterna, både i Stockholms stad men också ute i riksorganisationen som oroas över varumärket moderaterna.
 
Insåg du i vilket bevärligt läge du hamnade i som styrelseordförande för moderaterna i Stockholm stad som låg i konflikt med Stockholms stad, allt med oppositionens ögon på dig?
– Det är klart att jag förstod problematiken. Men man måste kunna vara så professionell som man kan skilja på det man gör på jobbet och på fritiden. Som styrelseordförande i Moderaterna är jag är inte Sten Nordins chef, utan jobbar ideellt med att leda en partiorganisation med sikte på att vinna valet 2014.
 
Den 22 november kom frågan om uppdraget upp på ett arbetsutskott. Då berättade Henry Sténson om uppdraget för övriga styrelsemedlemmar i Stockholmsmoderaterna. De övriga i styrelsen fick information 8 december på ett ordinarie möte.
– VI hade ett styrelsemöte och en julmiddag, som jag tyckte låg lite tidigt.
 
Under krisen har han fått en del frågor från kollegor inom moderaterna.
– Jag har fått frågor om uppdraget och jag har berättat hur det ser ut. Ingen har sagt att man inte accepterar det.
 
Samma dag blir Henry Sténson presenterad som moderaten som är Caremas krisgeneral i Resumé och även Dagens Nyheter. Det är en beskrivning han inte gillar. Henry Sténson visar hellre upp ett klipp från Svenska Dagbladet när kvalitetschefen Lars Mydland lyfts fram som krisgeneral.
– Mydlands roll var att adressera roten, ta tag i kulturfrågorna och se till misstagen inte upprepades.
 
Vad var din roll?
– Den var främst att ta hand om människor, enskilda människor och ledningsgrupper. Kriser är bredare saker än medier. Mediedelen är i själva verket liten. I min värld är det viktiga i en kris att kunna fatta rätt beslut.
 
Med dina dubbla stolar, som kriskonsult och ordförande i Moderaterna, hade du hade kunnat bli ett tillhygge för oppositionen. Hur ser du på det?
– Det finns ju massor av socialdemokrater som tycker att det ska finnas vårdalternativ. Men nu hamnade frågan på sin spets. Det har inte jag brytt mig om. Jag har stöttat ett företag i kris, ett företag som fanns där det fanns. Jag har inget uppdrag i stadshuset.
 
Men dina roller kan moderaterna hamna i en dålig dager, hur ser du på det?
– Den aspekten förstår jag. Men har man synpunkter på det, förväntar jag mig att man ska prata med mig om det. Det är en fråga om etik och moral. Jag har inga problem med att ta kritik. Men jag vill ha den rakt i ansiktet.
 
De professionella moderaterna kanske blev oroliga för sina karriärer?
– Politiken har blivit väldigt proffsig. Det är en tuff värld. Samtidigt, om Moderaterna vill vara ett brett parti med uppåt 40 procent av rösterna i Stockholm, så får det lov att vara högt i tak. Min ambition är att involvera så stora grupper som möjligt i partiet. Det kanske oroar en del.
Har du funderat på att lämna styrelseuppdraget?
– Absolut inte. Det är otroligt roligt. Just nu besöker jag alla föreningar. Jag tror jag kan tillföra mycket, eftersom det inte finns så många från näringslivet i politiken. Jag har sett stora globala företag inifrån i 30 år och vad global konkurrens innebär. Det vill jag ha in när vi bygger ett konkurrenskraftigt Stockholm.
 
Under januari avtar krisen. Ambea får en ny vd i Fredrik Gren, som avslutar Brunswicks uppdrag den 31 januari och Henry Sténson kan efter 2,5 månad åter börja prata med Sten Nordin.