I kväll hölls det första grundande mötet för Swedish Financial Technology Association, förkortat SweFinTech. Invigningstalade gjorde finansmarknadsminister Per Bolund (mp). En av föreningens initiativtagare är Elisabeth Thand Ringkvist på NFT Ventures som investerar i bolag inom finansiell teknologi, fintech.
 
– Det fanns ett behov av en branschförening som kan samarbeta med Finansinspektionen om hur finansmarknaden ska regleras och en det fanns en bransch som inte visste hur den skulle tyda regleringarna, säger Elisabeth Thand Ringqvist.
SweFinTech vänder sig till företag som till största delen jobbar med finansiella tekniklösningar. Elisabeth Thand Ringqvist uppskattar att det finns ett 80-tal svenska fintech-bolag. 30 av dem är medlemmar från start. Medlemsavgiften ligger på 5 000 – 80 000 kronor per år, beroende på omsättning.
 
Banker som Swedbank driver många egna fintech-projekt, men är inte välkomna i SweFinTech.
– I den mån det rör sig om egna fintech-bolag, får de var med. Annars har vi sagt att de har Bankföreningen som organisation. Det är så väsensskilt när fintech är en så liten del av bankernas verksamhet från till exempel Nasdaq där 400 av 600 jobbar med teknikplattformsutveckling.


SweFinTechs första styrelse
Lena Apler (ordförande), grundare av och ordförande för finansbolaget Collector
Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande Svenska Riskkapitalföreningen
Knut Frängsmyr, operativ chef, Klarna
Adam Kostyál, strategichef, Nasdaq
John-Christian Eriksson, vd, Lendify
Richard Hjelm, vd för Nordkap
Magnus Oskarsson, DLA Piper