Tobias Lundin Gerdås hade en framträdande roll för LOs kommunikation under valrörelsen. I samband med att fackorganisationen slår ihop kommunikationsavdelningen med ledningskansliet uppgraderas han nu från kommunikatör till opinionsbildningsansvarig.
 
– Jag är jättestolt över att få den rollen inom Sveriges viktigaste opinionsbildande organisation, säger Tobias Lundin Gerdås. 
 
På LO har han varit sedan i början 2011. Dessförinnan sysslade han med strategisk kommunikation och kampanjutveckling hos den socialdemokratiska partistyrelsen. Han har även varit pressekreterare för partiet inom Stockholm stad och kommunikationsansvarig för SSU.
 
Efter att valdammet har lagt sig blir han ansvarig för att samordna LOs opinionsbildningsaktiviteter och större kommunikationsinsatser. LO kämpade för en socialdemokratisk valseger. Nu ska påverkansarbetet riktas mot den nya regeringen.
 
– Men det handlar också om att knyta nya band till andra organisationer i samhällslivet. Dels inom LO-familjen, men även med andra fackliga organisationer. Det blir också viktigt att söka nya allianser utanför det fackliga Sverige, till exempel från näringslivet och idrottsrörelsen.
 
Blir det lättare för LO att prata med näringslivet efter regeringsskiftet?
– Förhoppningsvis växer det fram en förståelse för behovet av mer samverkan. Fler verkar prioritera ner kortsiktiga frågor som sänkta skatter och privatiseringar.
 
Till en början handlar det om att samla ihop LO internt efter en valrörelse som Tobias Lundin Gerdås beskriver som ”den bästa fackliga valrörelsen på 20 år”.
 
– Vi ska utvärdera valrörelsen och samordna oss internt. Vi ska inte lämna valrörelsen bakom oss utan ta med oss framgångarna i förberedelsearbetet inför den stora avtalsrörelsen 2016. 
 
För Tobias Lundin Gerdås betyder det nya uppdraget att få till en närmare samverkan mellan till LO närliggande aktörer som bland andra tidningen Arbetet, Dagens Arena, tankesmedjan Tiden, ABF och sajten Politism. 
 
Får du löneförhöjning?
– Jag har faktiskt inte haft någon sådan diskussion ännu, så det är inget som vi har landat i. Men det är klart att den nya tjänsten innebär att jag får mer att göra.
 
Oscar Örum