– Ledarsidor är nyhetsdrivande och opinionsdrivande, och för läsarna är då källkritik otroligt viktigt. Man plockar ut välvalda delar ur statistiska underlag och säger att så här ser problemet ut. Min ambition är att ge en motbild och utmana framförallt de borgerliga tidningarnas ledarsidor och deras verklighetsbeskrivning, säger Johan Westerholm.
 
Han är grundare av den nya bloggen Ledarsidorna.se, som lanserades i förra veckan. Syftet med Ledarsidorna.se är att granska och ifrågasätta de borgerliga ledarsidornas texter ur ett mitten-vänster-perspektiv och fungera som ett alternativ till den problembeskrivning som ges.
 
– Ledarsidorna tar aldrig in repliker eller motargument. Svenska Dagbladet har börjat med det, men Dagens Industri gör det aldrig, inte Expressen heller. De ska varje dag känna att de kommer få en replik på det de skriver, att deras verklighetsbild inte står oemotsagd, säger Johan Westerholm.
 
Men förutom att bara granska skribenternas påståenden är tanken att han även ska sätta texterna i ett större sammanhang genom att bland annat ta in personernas bakgrund.
 
– Bakom varje penna finns en hjärna och för att förstå vad som menas med varje text måste vi sätta in personen i den personens logiska plattform. Vem har författat texten och i vilket syfte? Vad har personen fått för input? Har man utelämnat avgörande fakta eller finns det en alternativ problemformulering?, säger han.
 
Den före detta underrättelseofficeren har tidigare drivit bloggen Mitt i steget, som enligt Johan Westerholm mot slutet hade mellan 5 000 och 10 000 unika läsare per dag. Han lade dock nyligen ner den då det saknades någon grundläggande publicistisk idé, säger han.
 
Ledarsidorna.se jobbar han med på fritiden. Till vardags driver annars Johan Westerholm tillsammans med sin fästmö talarförmedlingen ”Viktiga tal” och extraknäcker dessutom som ordningsvakt och väktare.
 
Han tror att det finns ett behov av sajter som kan sätta ledarsidorna i perspektiv.
– Jag upplever på min arbetsplats och när jag är ute och jobbar att det finns ett enormt stort politiskt intresse i samhället. Det har aldrig diskuterats så mycket politik och vad ledarsidorna egentligen säger som nu och det är en spännande utveckling. Men det finns ett behov av att försöka förklara vad ledarna säger utifrån mitt perspektiv och möta det politiska intresse som finns men som är utanför den politiska bubblan. Det finns ingen som gör det.
 
Står det några andra organisationer bakom detta? Typ LO?
– Nej, men jag har haft lite hjälp av kompisar för att snickra ihop sajten. Det har kostat mig några luncher och en flaska vin.