”Byggnadsbussen” har nu avverkar södra Sverige och vänder nu norrut via ett stopp för Pride-festivalen i Stockholm. I första veckan av december avslutas turnén.
 
Hur går det med värvningarna?
– Det har gått bra. Folk är glada när vi kommer och tycker det är skönt att se någon från Byggnads. Många vill skriva in sig när vi har pratat en stund med dem, berättar Jens Rundlöf, organisatör på Byggnads.

Hur gör ni för att få folk att komma till mötena?
– Vi kommer och grillar och har ett samarbete med Rockklassiker (radiokanal) om en tävling där det går att vinna presentkort till rockkonserter.

Det är valår. Passar ni på att prata politik?

– Vi pratar inte politik. Vi svarar på frågor om någon undrar. Men vi tar inte upp det själva.

Varför inte prata politik?

– Platscheferna har varit tydliga med att vi inte ska prata politik i deras bodar. Vi får het enkelt inte för arbetsgivaren. Så det underlättar för oss att komma in (på arbetsplatserna) om vi inte pratar om politik.

Vad har ni gjort för erfarenheteter hittills?
– Vi har ett ganska stort behov av att utbilda medlemmarna. Många är med i facket men vet inte varför och vad de betalar till. De vet inte riktigt vad vi gör. Det är ett stort problem. Då spelar det ju ingen roll om vi har 100 procent anslutna om medlemmarna inte vet vad vi gör.

Så vi tycker att alla ska gå vår endagarsutbildning Påfarten.

– Och det pratas alldeles för lite fackliga frågor på rasterna på jobbet. Medlemmarna vi pratar med säger att det händer väldigt sällan. Där kan våra förtroendevalda få i gång samtalen om vad vi vill med företaget, hur arbetsmiljön och löneformen är och om lönen är bra och så vidare.

Kanske finns det annat att göra idag än att prata om fackliga frågor, som att titta i mobilen?
– Ja, hälften sitter med sin telefon när vi sitter och försöker prata med dem, säger Jens Rundlöf, som också slår fast:
– 99 procent blir glada när vi kommer. Vi pratade med en gubbe som varit med sedan 1973 och som berättade att det var första gången han hade fått spontanbesök från Byggnads. Han blev jätteglad.